Prea multe materii în gimnaziu? Prea multe ore de studiu ale unor discipline? Părinți, profesori, e momentul să vă exprimați opiniile, consideră Ministerul Educației.

Min

Opinia părinților și a profesorilor privind disciplinele obligatorii și numărul de ore ale acestora contează pentru Ministerul Educației. Acesta a pus la dispoziția părinților și cadrelor didactice două chestionare online prin care intenționează să afle câte ore să taie de la disciplinele obligatorii din gimnaziu, ce materii ar trebui eliminate din cele 18 existente, precum și ce discipline ar trebui introduse, potrivit unei adrese oficiale obținute de Edupedu.ro.

 

 “Pentru revizuirea planurilor-cadru pentru învățământul gimnazial, au fost elaborate două chestionare adresate părinților și profesorilor, principalii agenti implicați în educația elevilor”, se arată în nota oficială obținută de sursa citată.

 

Până pe 15 martie, toți cei care doresc o schimbare atât a disciplinelor obligatorii, cât și a numărului de ore în care acestea se studiază, pot completa online cele două chestionare, se arată în documentul semnat de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Luminița Barcari. Acestea au fost deja trimise către toate școlile din țară.

 

Chestionarul pentru părinți este disponibil aici

 

educatie

 

Chestionarul pentru profesori pentru profesori poate fi accesat aici.

 

educatie

 

Răspunsurile colectate vor fi supuse unei prelucrări automate, utile în elaborarea unei analize de impact privind modificările planurilor-cadru pentru învățământul gimnazial”, scrie în nota obținută de Edupedu.ro.

 

De ce este necesară o reducere a materiilor obligatorii?

 

Pe 18 noiembrie 2019, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 316/16.05.2018). Aceasta prevede, începând cu anul școlar 2020/2021, 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu, ceea ce înseamnă reduceri de până la 9 ore/săptămână la gimnaziu.

În aceste condiții, Ministerul a decis să trimită chestionare atât părinților, cât și profesorilor pentru a afla și punctul lor de vedere.

Acest lucru vine ca un preambul la dezbarea publică a unui document care ar trebui să dicteze conținutul programelor școlare și apoi numărul de ore, numit “Profilul Absolventului de gimnaziu”. În plus, cu o săptămână în urmă, Ministerul Educației a anunțat care sunt profesorii care lucrează la noile planuri-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, organizați în grupuri de lucru la nivelul instituției.  

Planul-cadru este documentul care conține numele materiilor pe care le studiază elevii în fiecare clasă, precum și numărul de ore care îi este repartizat fiecărei materii.

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×