Previziunile economice ale Uniunii Europene pentru România în 2020: scădere economică de 6%, creșterea inflației și a ratei șomajului, deficitul ajunge la 9.2% din PIB

Min

Pandemia de coronavirus reprezintă o încercare serioasă, dar și un șoc major pentru economii, atât pentru statele membre ale Uniunii Europene cât și la nivel mondial. Astfel, în ciuda măsurilor drastice implementate încă de la începutul răspândirii virusului, economia UE va cunoaște anul acesta o recesiune de proporții istorice, se arată în raportul privind preziviunile economice din primăvara lui 2020 publicat de Comisia Europeană.

 

La începutul crizei COVID-19, economia României avea o creștere anuală de aproximativ 4%, determinată în principal de consumul privat. Cu toate acestea, unele semne ale unui dezechilibru macroeconomic apăruseră deja sub forma creșterii deficitului de cont curent și fiscal. Se preconizează că măsurile adoptate pentru limitarea infectării cu coronavirus vor afecta semnificativ producția și serviciile. Pentru a combate impactul negativ al crizei, guvernul a adoptat o serie de măsuri menite să sprijine companiile, cum ar fi garanțiile de împrumut pentru IMM-uri sau procedurile privind șomajul tehnic.

Potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2020, în România, PIB-ul va scădea cu 6% în 2020, după câțiva ani în care a înregistrat o creștere robustă. În 2021, se estimează că PIB va înregistra o creștere cu 4.2% față de 2020,având în vedere creșterea consumului care va avea o contribuție pozitivă la creșterea de anul viitor, însă nu va reveni la nivelurile de dinainte de pandemia de coronavirus. Se estimează că deficitul bugetar va crește semnificativ pe măsură ce măsurile fiscale necesare combaterii crizei COVID-19 se suprapun derapajelor fiscale din trecut.

 

economie

 

Inflația, rata șomajului și investițiile

 

 

Inflația va atinge valoarea de 2,5% în cursul anului 2020, în principal fiind cauzată de scăderea prețului petrolului. Însă va mai crește usor, rămânând peste pragul de 3% atât în 2020, cât și în 2021. Ca răspuns la criza COVID-19, Banca Națională a României va reduce politica monetară de la 2.5% la 2%. Ea a început deja să achiziționeze titluri de stat in lei de pe piața secundară pentru a spriji finanțarea economiei și a sectorului public.

De la un minim istoric de 3,9% în 2019, rata șomajului va crește la 6,5% în 2020, tocmai pentru că inevitabil, unele firme se vor închide în urma crizei COVID-19, în ciuda eforturilor autorităților de a adopta măsuri care să limiteze pierderile de locuri de muncă. Salariile nominale vor crește doar moderat în 2020 după câțiva ani în care creșterea procentuală avea două cifre, dar vor rămâne relativ stabile și în 2021.

 

Citește și:

Sorry. No data so far.

 

 

După un an 2019 ce s-a remarcat prin performanță în domeniul investițiilor, acestea vor scădea semnificativ în 2020, pe măsură ce companiie vor reacționa la mediul incert în care își desfășoară activitatea prin amânarea sau anularea proiectelor de investiții. În 2021, planul de investiții va fi reluat doar parțial pe fondul incertitudinii persistente.

Consumul privat, principalul motor al creșterii din ultimii ani, va fi însă grav afectat și în următoarea perioadă de restricțiile adoptate. Incertitudinea accentuată va dăuna posibilelor investiții pe care companiile intenționau să le facă, în timp ce exporturile vor avea o contribuție pozitivă la creșterea economică.

 

Deficitul public urmează un trend crescător

 

În 2019, deficitul public a crescut la 4.3% de la 2.9% în 2018. Creșterea a fost determinată de cheltuieli curente mai mari, generate în special de salariile din sectorul public. În plus, investițiile publice au revenit la nivelurile foarte scăzute ale anului trecut. În 2020, se prognozează ca deficitul public să crească la aproximativ 9.2% din PIB. “Trendul expansionist preexistent, determinat în mare parte de majorarea pensiilor, va fi întărit de impactul crizei COVID-19. Cheltuielile cu pensiile acordate pentru limită de vârstă ar urma să crească considerabil, fiind determinate de creșterea pensiei cu 15% care a intrat în vigoare în septembrie 2019 și de o creștere suplimentară de 40% programată pentru luna septembrie 2020.“, avertizează Comisia.

 

Veniturile fiscale sunt afectate negativ de recesiune

 

Deficitul administrației publice se va afla în creștere și în 2021, ajungând la apropână la aproximativ 11,4% din PIB, pe baza ipotezei că nu vor fi modificate politicile actuale, în pofida unei preconizate reveniri a veniturilor din taxe şi a eliminării cheltuielilor care au legătură cu pandemia. Acest lucru se datorează efectelor majorării pensiilor cu 40% în septembrie 2020, a unei recalculări suplimentare a pensiilor programată pentru septembrie 2021 şi a dublării alocaţiilor pentru copii”, se arată în raportul Comisiei Europene.

În sfârşit, conform previziunilor de primăvară ale Comisiei, raportul datorie-PIB va creşte în cazul României de la 35,2% în 2019 până la 46,2% în 2020 pentru ca în 2021 să ajungă la 54,7%.

 

Contextul economic al previziunilor Comisiei Europene

 

Aceste previziuni se bazează pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evoluția cursurilor de schimb, a ratelor dobânzilor și a prețurilor produselor de bază, întemeiate pe informațiile disponibile până la data de 23 aprilie. Pentru toate celelalte date integrate în previziuni, inclusiv ipotezele referitoare la politicile publice, aceste previziuni iau în considerare informațiile disponibile până la data de 22 aprilie, inclusiv. Cu excepția cazului în care politicile sunt anunțate în mod credibil și sunt detaliate în mod corespunzător, proiecțiile pornesc de la ipoteza că nu se modifică nimic la nivel de politici.

Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară și în toamnă) și două seturi de previziuni intermediare (în iarnă și în vară). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale și trimestriale ale PIB-ului și ale inflației tuturor statelor membre pentru anul în curs și pentru anul următor, precum și date agregate pentru UE și zona euro.

Următoarele previziuni economice ale Comisiei Europene vor fi previziunile economice intermediare din vara anului 2020, care sunt programate pentru publicare în iulie 2020. Ele se vor referi numai la evoluția PIB-ului și la inflație. Următoarele previziuni complete vor fi cele din noiembrie 2020.

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×