„Proba unei generații”. Cum să nu o ratăm?

Min

Un ministru mult hulit azi chiar și de cei care obișnuiau să-l aplaude a vorbit acum câteva zile despre „proba unei generații”. Da, Vlad Voiculescu (hai cu hate-ul, huo și cu protestul în fața ministerului) se referea la cum vom înțelege noi, oamenii activi din generația de azi, să respectăm restricțiile, limitările, regulile.

La cât de solidari vom fi cu toți cei care fac boala sau sunt la cel mai înalt grad de risc să o facă. La cum vom accepta că nu e un capăt de țară că magazinele se închid la 6 după amiaza în weekend sau că nu putem merge la mall sau în restaurant. La cum ne vom mobiliza în comunitățile noastre reale și virtuale să ne vaccinăm etc. Mai pe scurt, la cum vom înțelege că avem puterea ca simpli cetățeni să luptăm cu virusul, să reducem numărul de cazuri, de victime și să-l creștem pe cel de vaccinați, fără să așteptăm cu mâinile în sân să crească numărul de paturi la Terapie Intensivă.

Probabil ministrul avea în minte și cum ne vom implica tot mai mulți și nu vom mai sta pe margine să analizăm, să comentăm, să dezbatem. Adică vom face ceva mai mult decât suntem în stare azi și infinit mai puțin decât au făcut părinții noștri la Revoluție sau bunicii noștri în al Doilea Război Mondial.

Femeia care protesteaza
Photo by Fred Moon on Unsplash

Ce se aștepta domnul ministru?

La câteva minute după această declarație, am trecut cu toții „la fapte”. S-a ieșit în stradă împotriva măsurilor anti COVID – fără mască și cât mai nedistanțat; s-a țipat „Jos pandemia”; s-au cerut demisii și s-a depus moțiune; s-a atacat în justiție; s-au făcut live-uri pe Facebook și pelerinaje prin țară; s-a negociat multă libertate de Paște și s-a promis vacanță de 1 Mai la mare, deschidere treptată de la 1 iunie și maximă de la 1 iulie; s-a pus stăpânire pe un spital care ar putea fi vital pentru pacienții cu COVID care nu mai pot respira. S-a făcut circ, s-a generat scandal și s-a rostogolit fake news.

Pe bune că nu la asta se aștepta domnul ministru? E și asta o „probă a generației” din care face parte și domnia sa. Nu asta suntem noi azi, cu adevărat? Obosiți și deprimați după numai 13 luni de pandemie ca și cum am fi luptat într-un război de gherilă de ani de zile; plictisiți de propriile gânduri, de propriile vieți și de propriul sine.

Nu așa suntem azi toți sau mulți de noi? Îngroziți de moarte și de boală, de știrile terifiante și care ne lasă fără nicio reacție când oamenii mor lângă noi. Noi triști, demoralizați și lipsiți de țel, ei populiști și dezinteresați de oameni și de binele lor. Cum e turcul și pistolul, cu alte cuvinte, cum e clasa politică așa și noi.

Implicarea civică și empatia, dispărute

E foarte ușor să vorbești în citate bine alese, să emiți metafore și să-ți și iasă tot felul de glumițe dacă vrei să-i faci pe oameni din vorbe. Trebuie doar să repeți discursuri cu sau fără mască în fața oglinzii și să ieși la declarații.

Zic să nu căutăm implicare și empatie aici, în “lideri” care aleg să se lupte în bătălii pe funcții și influență. Fac parte dintr-o generație de politicieni care a “ratat proba”, deși ai fi spus că-s prea tineri ca să se piardă în pluton atât de devreme.

Haideți să ne întrebăm mai degrabă fiecare: când m-a impresionat ceva atât de mult, când m-a mișcat profund ceva încât mi-am suflecat imediat mânecile, nu m-am gândit la ce pot câștiga sau pierde și m-am apucat de treabă? Când mi-a trecut prin cap că pot face un bine fără a duce mâna la portofel ci, mai degrabă, făcând un plan de bătaie, descoperind resurse, gândind strategii și punând efectiv „osul la treabă”? Haideți să ne căutăm prin noi de ultimele zvâcniri reale de implicare civică, de dorință de dreptate, hai să răscolim după imboldul care te face să cauți, să scotocești după răspunsuri, să te iei la trântă cu sistemul, să găsești soluții. Dacă dați de această urmă de civism în voi nu o mai lăsați să dispară. Și mai căutați și după un pic de bunătate, de empatie. Ne pot ajuta pe toți să dăm proba unei generații. Și, mai important, să nu o ratăm.

 

Despre 

Ana Jităriță este fost jurnalist de cotidian, azi specialist în relații publice și strateg în campanii de comunicare și promovare pentru antreprenori locali, companii multinaționale și ONG-uri.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×