Pe data de 18 mai 2021, presa a anunțat că doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, fost europarlamentar din partea Partidului Social Democrat, fost prim-ministru al României și fost candidat la alegerile prezidențiale din partea PSD, va ocupa un post de consultant la Banca Națională a României.
Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier personal al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, doamna Dăncilă „nu e consiliera Guvernatorului ci este consultant în Departamentul Economie Verde. Pentru că finanţările pentru economia verde vor forma o categorie specială în bătălia în intrarea în zona Euro. D-na Dăncilă a fost parlamentar, are blazon de fost premier, a avut relaţii speciale cu ecologiştii din Parlamentul European”. Departamentul Economie Verde este unul din cele cinci departamente constituite în cadrul BNR care formează Comitetul de trecere la moneda euro. Viorica Dăncilă a fost angajată la BNR pe data de 15 mai, după ce a depus un dosar de candidatură și a susținut un interviu.
Potrivit informațiilor publicate de presă, Viorica Dăncilă ar urma să primească, în noua sa funcție, un salariu de circa 10.000 de lei net pe lună.
Viorica Dăncilă a absolvit Facultatea de Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi a Institutului de Petrol și Gaze din Ploiești. De asemenea, a absolvit și un master în Spațiul Public European, la SNSPA.
Cariera politică a doamnei Dăncilă s-a desfășurat în întregime în cadrul PSD, partid în cadrul căruia a fost, pe rând, consilier local la Videle, consilier județean în CJ Teleorman, apoi europarlamentar, timp de trei mandate, fiind aleasă tot pe listele PSD.
În cei nouă ani petrecuți reprezentând România în Parlamentul European, Viorica Dăncilă nu a elaborat, ca raportor principal, niciun raport, conform site-ului oficial al instituției. Rapoartele sunt cea mai importantă activitate pe care o derulează europarlamentarii, deoarece stau la baza marilor decizii politice luate în cadrul acestui for.
Viorica Dăncilă a fost „raportor din umbră” (shadow rapporteur) pentru cinci rapoarte, niciunul dintre acestea neavând legătură cu teme legate de mediu. („Raportorii din umbră” sunt desemnați de grupurile politice – în cazul doamnei, de către Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților –, pentru a negocia cu raportorul principal, în cadrul comisiilor parlamentare, textul fiecărui raport.)
Pentru comparație, fostul europarlamentar Monica Macovei a fost, în ultimul mandat, raportor principal pentru 8 rapoarte și „raportor din umbră” pentru alte 26 rapoarte.
De asemenea, potrivit unei analize realizate de portalul votewatch.eu, Viorica Dăncilă a fost prezentă fizic la doar 73,28% din totalul sesiunilor Parlamentului European, ocupând astfel locul 28 din cei 32 de europarlamentari români din legislatura 2014-2019, respectiv locul 700 din totalul de 751 de europarlamentari.
Ca prim-ministru, doamna Dăncilă s-a remarcat mai ales prin gafele verbale dese, de genul acestei declarații, de la învestirea în funcție: „Am toată încrederea că echipa care am venit vor găsi soluții și cred că cu aceste soluții veți rezolva o parte din problemele care le aveți.”
Editorial credit: Gabriel Petrescu / Shutterstock.com
Crezi că doamna Dăncilă merită cu adevărat un post la Banca Națională? Spune-ți părerea!