Sunteți de acord cu adoptarea unor măsuri de urgență de către autorități care să aibă drept efect limitarea tăierilor ilegale de pădure?

Min

Data publicării: 24 oct. 2019

Închidere votare: 31 dec 2020

Organizator: Democracy Mania

Program: -

Categorie: Legislativ, Social

  • DA
    76.1% 236 / 310
  • NU
    23.9% 74 / 310
Referendum finalizat

 În România, suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în ultimii ani, ajungând în prezent la 27.5%.

 

Suprafața împădurită a României este de 6.900.962 ha, circa jumătate aflându-se în proprietatea statului sub administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Însă ceea ce este cu adevărat trist și îngrijorător pentru viitor, este faptul că din cele 120.000 de hectare de păduri virgine care au mai rămas în România, doar 30.00 de hectare se află sub protecție strictă!  


Greenpeace estimează că anual, o treime din exploatările care au loc în pădurile României sunt ilegale. Asta înseamnă, conform estimărilor oficiale 8,8 milioane de metri cubi de material lemnos. Din acestea, doar 200.000 de metri cubi furați sunt descoperiți anual de autorități. Adică a 44-a parte din întreaga cantitate de lemn furat! Cu alte cuvinte, România pierde între 3 și 9 hectare de pădure pe oră! Iar rezultatul acestor exploatări este devastator…

 

Tăierile ilegale ar trebui să fie prioritatea autorităților

 

… însă tot societatea civilă a fost cea care a avut un aport considerabil în identificarea și raportarea cazurilor de tăieri ilegale.

Anul trecut, autoritățile au identificat 12.487 de tăieri ilegale de pădure la nivel național, cu 32% mai mult decât în 2017. Dacă facem un calcul simplu, înseamnă 34 de cazuri în medie pe zi, potrivit unui raport realizat de organizația nonguvernamentală Greenpeace România. Drept dovadă stau zone întregi unde pădurea a fost rasă în întregime de pe suparafața pământului.

 

Nu doar pădurea a căzut victimă hoților de lemne, ci și pădurarii! Nu mai puțin de 6 pădurari au fost uciși în ultimii ani de hoții de lemne, doi dintre ei fiind omorâți doar în ultima lună! Și asta în timp ce își făceau meseria, încercând să îi împiedice pe hoți să dispară cu lemnele deja tăiate. În ultimii ani au fost raportate peste 650 de cazuri de agresiuni fizice violente la adresa celor care păzesc pădurile.

Asta în timp ce autoritățile au la dispoziție toată tehnologia necesară pentru a urmări tăierile de lemn! Surprinzător, nu?  

 

 Cum așa?

Poate nu știați, dar statul român este obligat de legi europene în domeniu să ofere date despre trasabilitatea materialului lemnos exploatat. Acest lucru se poate realiza prin updatarea la nivel european a Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL). Acesta este o bază de date integrată care conține informații esențiale din domeniul silvic: cât lemn se taie, din ce zone, unde pleacă lemnul, cine îl transportă și mai ales cum este comercializat. Toți cei care sunt implicați în domeniu, administratori de păduri, de stat sau privați, organisme de control, dar și firme comerciale, sunt conectați la SUMAL.

 

De peste doi ani, societatea civilă solicită autorităților îmbunătățirea acestui sistem prin utilizarea unui sistem funcțional de monitorizare prin GPS a transporturilor de lemne, prin montarea camerelor video pe șosele și la intrarea în depozite, prin monitorizarea pădurilor cu ajutorul imaginilor din satelit.

 

Ce putem face?

În aceste condiții, cerem Ministerului Apelor și Pădurilor implementarea de urgență a sistemului și asumarea fermă a termenului la care SUMAL va deveni funcțional, astfel încât tăierile ilegale de lemn să fie eliminate.

 

Nu putem permite ca pădurile de veacuri să cadă pradă jafului care a sărăcit România.

Exprimă-ți votul și semnează petiția pe aceeași temă! Soarta pădurii depinde de noi! 

Şi tu poţi propune un referendum!

Click aici
petitie

Petiție pentru includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

România mai are timp doar până la 31 ianuarie să pună subiectul pe lista de discuție a Comitetului Patrimoniului UNESCO. Dacă acest termen expiră, țara noastră trebuie să treacă din nou prin tot procesul – îndelungat – de depunere a candidaturii. Însă vor reuși autoritățile să ducă procedura la bun sfârșit sau vor lăsa iarăși interesele obscure să primeze?   Saga dosarului Roșia Montană   Subiectul Roșia Montană a fost ani de-a rândul unul f...

7 Semnături
petiţie

Petiție privind eliminarea pensiilor speciale

9 miliarde lei pe an trebuie să scoată statul din buzunar pentru a achita pensiile speciale care se acordă unor categorii de foști angajați, potrivit informațiilor furnizate de către Ministerul Finanțelor cu referire la anul care tocmai s-a încheiat. 8 miliarde de lei au fost utilizate pentru plata pensiilor militare de stat și 1 miliard pentru pensiile de serviciu. Suma depășește inclusiv bugetele unor ministere, așa cum este cel al Justiției cu 4,6 miliarde de lei alocați în 2...

137 Semnături
petiţie

Spune “Stop!” defrișărilor de pădure! Semnează petiția!

 În România, suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în ultimii ani, ajungând în prezent la 27.5%. Astfel, ne aflăm sub media de 33% a Uniunii Europene și sub capacitatea și optimul calculat de 45%. În fiecare minut dispar în lume suprafețe enorme de pădure: echivalentul a 30 de terenuri de fotbal, iar impactul ecologic pe care o astfel de acțiune are asupra planetei este covârșitor. Datele provin din evaluarea imaginilor prin satelit, fiind publicate în cadrul proie...

1988 Semnături
petiţie
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
pascutfloare
2 ani acum

Am trăit zile când au fost arestați intelectualii comunei Cermei : medicul Vlad ,preotul Poleac, profesorul Meu Indries, Tireteanu, au luat terenurile agricole la GAS și CAP și acum sau împroprietărit cei care au lucrat director Acer Cermei , contabil șef ,șefi de fermă și de la Cap la fel , fiind vinituri ajutați de Prefectura Arad.

Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×