Vaccinarea poate deveni obligatorie în anumite cazuri, iar părinții care aleg să nu își imunizeze copiii ar putea fi amendați cu până la 10.000 lei. Cel puțin, aceasta este intenția autorităților exprimată într-o inițiativă legislativă, ce a trecut deja de Senat. Săptămâna aceasta, Camera Deputaților dezbate legea privind vaccinarea persoanelor, fiind forul decizional în această privință. Dacă deputații o vor adopta, legea va merge la promulgare și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Motivarea introducerii vaccinării obligatorii a persoanelor în România
Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului pe care România a adoptat-o în 1990 obligă statul român să respecte “interesul superior al copilului”.
Totodată, Legea nr.272/2004 privind protecția copilului și activitatea de a promova drepturile acestuia pevede la Art. 1 că “Autorităţile publice, organismele private autorizate, precum şi persoanele fizice şi persoanele juridice responsabile de protecţia copilului sunt obligate să respecte, să promoveze şi să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituţie şi lege, în concordanţă cu prevederile Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi ale celorlalte acte internaţionale în materie la care România este parte”.
În Propunerea de Recomandare a Consiliului European privind consolidarea cooperării în combaterea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare este evidențiată necesitatea unei acțiuni comune a statelor membre vizând creșterea ratelor de vaccinare și asigurarea accesului tuturor persoanelor din Uniunea Europeană la vaccinare acest lucru având drept scop reducerea inegalităților și ale deficiențelor în materie de imunizare.
În plus, “vaccinarea este unul dintre cele mai mari succese ale medicinii. Ea salvează vieți, ne protejează societatea, reduce numărul de îmbolnăviri și contribuie la creșterea speranței de viață. Înainte de apariția vaccinurilor, mulți copii mureau la vârste fragede sau rămâneau infirmi pe viață. Vaccinarea a dus la eradicarea variolei, la eliminarea aproape completă a poliomielitei și a prevenit nenumărate decese care ar fi fost cauzate de alte boli, precum rujeola, difteria și meningita. La nivel mondial, în fiecare an, vaccinarea previne 2,7 milioane de îmbolnăviri de rujeolă, 2 milioane de cazuri de tetanos neonatal și 1 milion de cazuri de tuse convulsivă. În Europa, vaccinarea împotriva gripei sezoniere previne în fiecare an îmbolnăvirea de gripă a aproximativ 2 milioane de oameni”, se arată în motivarea documentului mai sus menționat.
Și totuși, astăzi, în 2020, în România, dar și pe întreg teritoriul statelor Uniunii Europene încă mai mor copii din cauza unor boli precum rujeola, care pot fi prevenite cu ușurință cu ajutorul vaccinurilor.
Astfel, până la sfârșitul lunii februarie, în România au fost raportate 19 520 de cazuri cu rujeolă, dintre care 64 de decese, arată rapoartele oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică.
Totodată, autoritățile au declarat epidemie de gripă în România, în ultima săptămână din februarie fiind raportate peste 8000 de cazuri de gripă clinică, în creștere față de cele raportate în săptămâna precedentă (6601). La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii) a fost de 156.508, informează Institutul Național de Sănătate Publică.

De ce o astfel de lege în România?
Nu este un secret pentru nimeni faptul că tot mai puțini copii sunt vaccinați astăzi în România. Cauzele țin de refuzul părinților de a-și vaccina copii ce include și neprezentarea la vaccinare, lipsa informării corecte și a evaluării corecte a riscurilor post-vaccinare, precum și numeroasele campanii anti-vaccinare ce pun accent pe alterarea stării de sănătate a copiilor după ce au fost imunizați.
La nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, 11 au adoptat legi privind vaccinarea obligatorie, iar admiterea într-o unitate de învățământ a celui mic este condiționată de prezentarea unui document care să ateste faptul că cel mic a fost imunizat conform programului național de vaccinare. Țările din UE unde schema națională de vaccinare este obligatorie sunt: Belgia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Franța, Grecia, Polonia, Letonia, Slovacia, Slovenia și Malta.
În România, proiectul de lege a fost inițiat de Guvernul României aflat sub guvernarea PSD, încă de acum doi ani și jumătate, însă controversele apărute în urma proiectului, l-au ținut în sertarele legiuitorilor în toată această perioadă, blocat la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Acum intenția este ca legea să fie adoptată cât mai rapid, având în vedere și răspândirea pe scară largă a coronavirusului.
„Dintre toate statele europene, #România este țara cu ce mai mică rată de vaccinare. Principalele cauze ale acestei rate scăzute sunt neprezentarea la vaccinare și disfuncționalitățile în furnizarea vaccinului”, reiese dintr-o postare publicată recent pe contul de Facebook al PSD.
“Poliomielita, rujeola, rubeola, tusea convulsivă, oreionul sau hepatita B sunt câteva dintre bolile infecțioase care pot declanșa oricând epidemii, dacă vaccinarea este oprită sau coboară sub nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății”, au scris reprezentanții social-democrațiilor în postarea menționată pe Facebook. În plus, aceștia consideră că răspândirea rapidă a KOVID19 care a ajuns și în România, “ne arată cât de vulnerabili suntem în fața unei epidemii”.
În acest context, gruparea social democrată a inițiat un apel către toate partidele politice, indiferent de orientare pentru a susține legea privind vaccinarea obligatorie a copiilor.

Ce presupune proiectul de lege
Actul normativ referitor la vaccinarea persoanelor din România prevede reglementarea activității de vaccinare a copiilor și adulților, pe durata vieții, cu scopul de a preveni și limita răspândirea unor boli transmisibile de la om la om.
Astfel, conform Art. 6, alin1., “vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, aprobat prin ordin al ministrului Sănătății, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori a unor grupuri de populație este obligatorie.”
După dezbaterea în ședința tehnică de acum câteva zile din Comisia de Sănătate, proiectul a fost modificat astfel încât copiii vor fi vaccinați cu vaccinurile din Calendarul Național numai cu consimțământul părinților!
Schema națională a vaccinurilor este aprobată prin Hotărâre de Guvern. Calendarul vacinării pentru cei mici include 8 vaccinuri care pot deveni obligatorii, acestea fiind împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B. Tododată, vaccinarea poate deveni obligatorie și pentru alte vaccinuri în cazurile unor epidemii care pot fi combătute prin vaccinare (de exemplu, așa cum este cazul gripei pentru care există posibilitatea vaccinării antigripale). În cazul în care există contraindicații medicale atestate de către specialiști, vaccinarea nu este obligatorie.
Pot fi primiți în colectivitate copiii nevaccinați?
Forma inițială a proiectului stabilea ca pentru admiterea unui copil în colectivitate, indiferent de formă de învățământ era necesară o adeverință care să ateste imunizarea celui mic. Cu alte cuvinte, copiii nevaccinați nu ar fi fost primiți în școli și grădinițe.
Prevederea însă a fost eliminată, rămânând excepția epidemiilor când se pot lua măsuri speciale privind vaccinarea, existând posibilitatea ca și alte vaccinuri să devină obligatorii.
Ce se întâmplă cu părinții care refuză vaccinarea copiilor?
Mizând pe informarea corectă a părinților care refuză să își vaccineze copiii, prima măsură adoptată de autorități în acest caz este consilierea părinților și a copilului. Aceștia sunt chemați la o comisie județeană de vaccinare cel puțin o dată la 3 luni într-o perioadă de un an, acesta fiind termenul de recuperare a unui vaccin stabilit prin lege.
În cazul în care aceștia nu se prezintă la consiliere, vor primi primul avertisment. Dacă părinții refuză în continuare imunizarea celui mic, vor fi pasibili de amenzi, după cum urmează:
– amendă între 1.000 și 2.500 de lei pentru a doua neprezentare la informare de către comisie;
– amendă între 5.000 și 10.000 de lei pentru neprezentare la informare dacă acel copil a fost deja luat în evidență ca nevaccinat și dacă, în urma unei anterioare consilieri, a fost stabilit un plan de recuperare;
-amendă între 5.000 și 10.000 de lei pentru nevaccinarea copilului la finalul perioadei de un an în care ar fi trebuit recuperare vaccinurile specifice vârstei.
Totodată proiectul de lege stabilește faptul că părinții sunt răspunzători conform legii dacă cel mic se îmbolnăvește sau transmite boala mai departe în comunitate: „Nerespectarea prevederilor prezentei legi, care au drept consecință punerea în primejdie a sănătății, vătămarea corporală sau decesul copilului, precum și favorizarea răspândirii unor boli infectocontagioase prevenibile prin vaccinare, se pedepsește conform legii”.
Alte prevederi ale legii
Proiectul stipulează de asemenea faptul că Ministerul Sănătății trebuie să aibă în orice moment un stoc suficient de vaccinuri pentru a acoperi necesarul pe o perioadă de 18 luni. Totodată, achizițiile de vaccinuri vor fi realizate înaintea oricărei alte achiziții organizate de Minister.
Punctul nevralgic ce a împiedicat adoptarea legii și care este invocat de cei anti-vaccinare
Articolul 13 din Legea nr 46/2003 privind drepturilor pacientului prevede următoarele: „Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenție medicală asumându-și, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecințele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.”
Cu alte cuvinte, legea vaccinării nu a putut merge mai departe în Parlament întrucât un vaccin nu este încă văzut drept act medical.
Zeci de oameni au protestat în fața Parlamentului în timp ce în Comisia de Sănătate era dezbătută legea care ar putea introduce obligativitatea vaccinării. Aceștia au invocat dreptul fiecăruia de a accepta sau nu vaccinul pentru el sau copilul său, iar un act medical nu poate fi impus.
„Eu nu mă voi vaccina, nici copilul nu vreau să mi-l vaccinez. Nu vreau să trebuiască să îmi iau copilul şi să fug cine ştie pe unde doar să nu îl supun la risc (…) Sunt foarte multe reacţii adverse, mi-am asumat o dată un vaccin, am avut reacţii adverse şi nu mai vreau”, spune o femeie care protestează în fața Parlamentului, într-o declarație acordată Mediafax.

Un sondaj CURS, realizat în luna februarie, arată că 56% dintre români sunt total de acord cu vaccinarea copiilor, iar alţi 23% şi-ar da acordul parţial.