Sunteți de acord cu introducerea vinietei “Oxigen” pentru mașinile care circulă în București?

Min

Data publicării: 31 oct. 2019

Închidere votare: 31 dec 2020

Organizator: Democracy Mania

Program: -

Categorie: Legislativ, Social

 • DA
  12.4% 11 / 89
 • NU
  87.6% 78 / 89
Referendum finalizat

Motivarea taxei

 

Bucureştiul este pe locul 6 în topul celor mai poluate oraşe din Europa şi pe locul 4 în topul celor mai poluate orase din România (dupa Iaşi, Cluj-Napoca şi Braşov), conform datelor furnizate de Primăria Capitalei. Tocmai de aceea sunt necesare măsuri concrete de îmbunătăţire a calităţii aerului, susține primarul Bucureștiului, Gabriela Firea. “Dezvoltarea şi modernizarea transportului public, care este acceptată în unanimitate ca soluţie pentru mobilitatea urbană în secolul 21, nu poate avea efectele scontate fără măsuri concomitente de descurajare a traficului cu autoturisme. Degeaba dublăm numărul de vehicule ale STB, dacă ele vor sta blocate în trafic!” a adăugat primarul.

 

 

Conform datelor furnizate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor numărul maşinilor înmatriculate în Bucureşti a depăşit 1,3 milioane, dintre care peste 800.000 sunt mai vechi de 11 ani, adică intens poluatoare. Dacă le luăm în considerare şi pe cele din judeţul Ilfov, ajungem la 1,6 milioane. Pe lângă acestea, în Capitală intră zilnic alte mii de maşini care tranzitează oraşul, despre acestea neexistand în prezent date statistice relevante. Poliţiştii vorbesc însă despre încă o jumătate de milion din alte zone ale ţării.

 

Poluarea a atras şi sancţionarea României de către Comisia Europeană, care a declanşat o procedură de Infrigement încă din 2011. Nici acum nu am scăpat de avertismente şi dacă până la finalul anului autoritățile nu impun măsuri clare, România ar putea fi amendată.

 

taxa-oxigen

Ce presupune vinieta Oxigen?

 

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat, începând cu data de 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, de luni pană vineri, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; 

pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este pemis pe toate strazile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen;

 restricția pentru Euro 4 se aplica din 2021.

maşinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6, au acces fără restrictii pe toate arterele;

 

Mașinile non-euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din anul 2024. Potrivit aceluiasi amendament, sunt exceptate de la plata vinietei scuterele şi motocicletele, dar şi autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care funcţionează cu GNL, GNC şi GPL.

 

Potrivit statisticilor, ar fi vorba despre 380.000 de mașini care vor avea interzis în Centru. Peste 200.000 de proprietari de maşini cu Euro 3 ar trebui să plătească taxe mari dacă vor în zona verde. Pentru peste un milion de maşini din Bucureşti şi Ilfov, cu norme de poluare 4, 5 şi 6 taxele nu se aplică.

 

 

Care sunt costurile vinietei?

 

 • Non-euro – 15 lei/ zi, 300 lei/luna si 1.900 lei/an
 • Euro 1 – 15/zi, 250 lei/luna si 1.700 lei/an
 • Euro 2 – 15 lei/zi, 200 lei/luna, 1.500 lei/an
 • Euro 3 – 5 lei/zi, 100 lei/luna sau 700 lei/an
 • Euro 4 – 5 lei/zi, 80 lei/luna sau 500 lei/an

 

Șoferii care circula fara vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.

Următoarele categorii de autovehicule sunt exceptate:

– cele electrice și hibrid

– scuterele și motocicletele

– cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilități precum şi cele aflate în proprietatea persoanelor cu dizabilităţi care posedă certificat de încadrare în grad grav de handicap, cu însoţitor, eliberat de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap de pe raza Municipiului Bucureşti;

– cele destinate transmisiunilor radio și tv;

– autovehiculele aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră și alte altor autorități ale statului;

– serviciile publice comunitare pentru situații de urgență;

– Societatea Națională de Cruce Roşie din România;

– serviciile de ambulanță;

– Societatea Transport Bucuresti STB

– cele utilizate la intervențiile la căile de comunicație și rețelele edilitare;

– cele istorice, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului;

– cele prevăzute ca fiind exceptate prin acordurile și tratatele internaționale la care România este parte.

 

Se defineşte Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: Piața Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – șos. Ştefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian –  bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărăşeşti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – şos. Pandurilor – șos.Cotroceni –  spl. Independentei – str. Ştirbei Vodă – str. Berzei – str. Buzeşti – piața Victoriei.

 

Vinietele Oxigen se vor putea achiziţiona online, din benzinării, prin sms sau aplicaţii online ale Primăriei Capitalei, care vor fi realizate special în acest scop.

 

 

 

Ce se va întâmpla cu banii colectați din taxă?

 

În ceea ce priveşte destinaţia banilor colectaţi prin această vinietă, primarul Gabriela Firea a declarat că aceştia vor fi alocati NUMAI pentru implementarea altor măsuri de protejare a mediului, cum ar fi: achiziţia unor mijloace de transport în comun moderne şi nepoluante, recuperarea spaţiilor verzi din Capitală, realizarea unei reţele de infrastructură rutieră destinatată vehiculelor alternative (biciclete, trotinete etc) precum şi pentru implementarea altor măsuri menite să îi ajute pe bucureşteni să renunţe la autoturismele personale. Printre acestea se numără și proiectul privind cele 5.000 de ecovouchere, în valoare de 9.000 lei fiecare, oferite de Primaria Capitalei, pentru casarea rablelor.

 

 

Cum vor fi verificate mașinile

 

 

Șeful Direcției Transporturi din Primăria Capitalei, Mihai Teodorescu a explicat și modalitatea de verificare a vinietei. Astfel, în zona centrală a Bucureștiului vor fi montate camere cu funcție de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, mașinile fiind astfel identificate instantaneu în baza de date. „Sistemul se numește ANPR (Automatic Number Plate Recognition). În prima fază vom avea 50 de intersecții cu 150 de camere, iar acestea vor fi montate pe stâlpii de semaforizare”, a declarat Teodorescu. În prima fază a implementării, controalele vor fi făcute fizic, de către polițiști rutieri, polițiști locali și „împuterniciți ai Primăriei”, despre care nu știm foarte multe informații încă.

 

 

 

Cum afli norma de poluare a mașinii

 

Registrul Auto Român Registrul Auto Român explică, pentru toți cei care nu știu norma de poluare a mașinii din proprietate, că aceasta este specificată în cartea de identitate a acestuia (CIV).

 

În CIV de tip nou, norma de poluare poate fi identificată în două locuri:

– la punctul 6 – Număr national de registru – în șirul de caractere, ultimele două reprezintă norma Euro;

– la punctul 17 – Cod național de emisii – aici se regăsesc doar caracterele care indică norma Euro.

 

În CIV de tip vechi, norma de poluare poate fi identificată la punctul 5 – Numărul de omologare – ultimele două caractere din șir reprezintă norma Euro. Interpretarea caracterelor consemnate în CIV se face în felul următor:

Euro 6 – E6, R6, T6;

Euro 5 – E5, R5, RE, T5, H5;

Euro 4 – E4, R4, K4, T4, H4;

Euro 3 – E3, R3, T3, H3;

Euro 2 – E2, R2, K2, T2, H2;

Euro 1 – E1, R1, K1, T1, H1;

Non-euro – orice alte combinații de două caractere alfanumerice reprezintă norma non euro;

EE – pur electric.

 

 

Ție cum ți se pare această măsură implementată de Primăria Capitalei? Exprimă-ți votul asupra vinietei “Oxigen”!

Şi tu poţi propune un referendum!

Click aici
petitie

Petiție pentru includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

România mai are timp doar până la 31 ianuarie să pună subiectul pe lista de discuție a Comitetului Patrimoniului UNESCO. Dacă acest termen expiră, țara noastră trebuie să treacă din nou prin tot procesul – îndelungat – de depunere a candidaturii. Însă vor reuși autoritățile să ducă procedura la bun sfârșit sau vor lăsa iarăși interesele obscure să primeze?   Saga dosarului Roșia Montană   Subiectul Roșia Montană a fost ani de-a rândul unul f...

7 Semnături
petiţie

Petiție privind eliminarea pensiilor speciale

9 miliarde lei pe an trebuie să scoată statul din buzunar pentru a achita pensiile speciale care se acordă unor categorii de foști angajați, potrivit informațiilor furnizate de către Ministerul Finanțelor cu referire la anul care tocmai s-a încheiat. 8 miliarde de lei au fost utilizate pentru plata pensiilor militare de stat și 1 miliard pentru pensiile de serviciu. Suma depășește inclusiv bugetele unor ministere, așa cum este cel al Justiției cu 4,6 miliarde de lei alocați în 2...

137 Semnături
petiţie

Spune “Stop!” defrișărilor de pădure! Semnează petiția!

 În România, suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în ultimii ani, ajungând în prezent la 27.5%. Astfel, ne aflăm sub media de 33% a Uniunii Europene și sub capacitatea și optimul calculat de 45%. În fiecare minut dispar în lume suprafețe enorme de pădure: echivalentul a 30 de terenuri de fotbal, iar impactul ecologic pe care o astfel de acțiune are asupra planetei este covârșitor. Datele provin din evaluarea imaginilor prin satelit, fiind publicate în cadrul proie...

1988 Semnături
petiţie
4 Comentarii
Cele mai noi
Cele mai vechi Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Ciprian-Augustin-Cuconu

Daca pana acum era aglomerat Bucurestiul ! De acum multumita Firea o sa fie blocat Bucurestiul 🙂 doar toate acele masini care treceau direct catre servici acum vor trebuii sa ocoleasca centrul Bucurestiului 🙂 Firea este blonda si pe interior nu doar pe par

Horia-Ovidiu-Marinescu

Ponderea in poluarea Bucurestiului o are mizeria acumulata inca dinainte de 89 sub forma de praf din constructii , generate de pamantul din noroaie carate de rotile a o multime de vehicule din santiere. . .. Asta e adevarata poluare ! Praful si pulberea pe care o gasim pe rafturile mobilelor din casa in urma “aerisirii” prin deschiderea ferestrelor…… Asta e piluarea defapt ….. Asta e mizeria pe care o respiram ! Vegetatia – aia care o mai avem – isi face treaba cu volatilele nevazute ! Mucii nostri sunt incrustati de praf ! De praf si pulberi sa nu… Citește mai mult »

Ionutz-Si-Yssa
1 an acum

Deci sa inteleg ca doamna firea are dreptul sa aleaga cine are dreptul si cine nu sa circule in bucuresti !! Nu ingeleg ce sa facut cu banii publici pana acum de sa ales sa se foloseasca banii din vinieta sa se cumpere asa zisele solutii eco pentru viitor !! Asta este inca o aberatie marca psd si nu am cum sa sustin asa ceva !! De ce rar nu a oprit identificarile si importul de masini second hand cu timp in ur a si au permis sa se inmatriculeze aceste masini poluante ??? De ce sa platesc eu pentru… Citește mai mult »

monybaciu
2 ani acum

Votez pentru ca vreau sa ma întorc în România mea iar copii mei sa crească asa cum o fac și acum inafara doar ca în tara lor.!

Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
4
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×