Sunteți de acord cu mărirea indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități?

Min

Data publicării: 10 aug. 2019

Închidere votare: 31 dec 2020

Organizator: Democracy Mania

Program: -

Categorie: Social

  • DA
    97.9% 1.8k / 1.8k
  • NU
    2.1% 39 / 1.8k
Referendum finalizat

Peste 800.000 de persoane cu dizabilități își duc zilnic traiul în România. Deși ar trebui să beneficieze de același drepturi de care ne bucurăm cu toții conform Declarației Universale a Drepturilor Omului, însăși viața de zi cu zi pentru ei devine o adevărată provocare. În special când trebuie să trăiască cu niste sume derizorii care nu le acoperă nici pe departe necesarul zilnic!

 

Din punct de vedere legal, modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prin Ordonanța de Urgență nr. 60/201 a avut în vedere schimbarea modului în care se calculează ajutorul financiar acordat celor cu dizabilități. Mai nou, se ia in calcul Indicatorul Social de Referinta (ISR) și nu Indicele Prețului de Consum (IPC), așa cum se întâmpla anterior, fapt care ar fi determinat mărirea periodică a cuantumului prestațiilor sociale în funcție de creșterea prețurilor!

ISR reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile de asistență socială, suportate din bugetul de stat: indemnizația de șomaj, venitul minim garantat sau prestațiile sociale. Acest fapt este în total dezacord cu practica europeană în domeniu, care stabilește sume clare pentru beneficiile sociale și nu se raportează la un indice neactualizat. În România, ISR a rămas la valoarea de 500 lei începând din 2012 deși legea prevede actualizarea lui periodică! Cu alte cuvinte, acest mod de calcul protejează bugetul de stat și în niciun caz nu vizează îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități pentru a le asigura astfel o viață mai ușoară.

 

Sumele au fost modificate…. vor spune autoritățile

 

Într-adevăr, de la 1 ianuarie 2018, adulții cu handicap au beneficiat de următoarele drepturi în bani, iar  de la 1 iulie a intrat în vigoare o nouă modificare. Astfel, o privire comparativă, scoate în evidență aparenta mărire a indemnizațiilor, sumele oferite fiind derizorii!

 

 

 

Tipul retribuției Tipul handicapului 1 ianuarie 2018 1 iulie 2018 Valoarea majorării
         
Indemnizația lunară, indiferent de venituri

 

Adult cu handicap grav

 

325 lei – 65% din ISR 350 lei 25 lei
Adult cu handicap accentuat

 

250 lei – 50% din ISR 265 lei 15 lei
         
Buget personal complementar lunar, indiferent de venituri

 

Adult cu handicap grav 125 lei – 25% din ISR 150 lei 25 lei
Adult cu handicap accentuat 100 lei – 20% din ISR 110 lei 10 lei
Adult cu handicap mediu 50 lei – 10% din ISR 60 lei 10 lei
         
Ajutor financiar pentru parinte/tutore care se ocupă de îngrijirea copilului cu handicap Copil cu handicap grav 250 lei – 50% din ISR 300 lei 50 lei
Copil cu handicap accentuat 150 lei – 30% din ISR 175 lei 25 lei
Copil cu handicap mediu 50 lei – 10% din ISR 60 lei 10 lei

 

 

Având în vedere faptul că, România a avut, în luna mai 2019, cea mai mare rată anuală a inflației dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al prețurilor de consum de 4.4%, putem considera că sumele acordate de la 1 iulie persoanelor cu dizabilități acoperă astfel rata inflației, dar nicidecum nevoile reale ale acestora. În aceste condiții cerem:

– renunțarea la ISR și stabilirea unor sume care să se actualizeze anual în funcție de inflație;

– modificarea sumelor alocate astfel:

 

 

Tipul retribuției Tipul handicapului Propunere
     
Indemnizatia lunara, indiferent de venituri

 

Adult cu handicap grav 500 lei
Adult cu handicap accentuat 450 lei
     
Buget personal complementar lunar, indiferent de venituri

 

Adult cu handicap grav 200 lei
Adult cu handicap accentuat 150 lei
Adult cu handicap mediu 100 lei
     
Ajutor financiar pentru parinte/tutore care se ocupă de îngrijirea copilului cu handicap Copil cu handicap grav 500 lei
Copil cu handicap accentuat 450 lei
Copil cu handicap mediu 250 lei

 

 

Având în vedere că în România trăiesc 742 724 adulți cu dizabilități și 65 731 de copii, conform datelor oferite de Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități, acordarea acestor sume reprezintă un prim pas pentru îmbunătățirea vieții acestor oameni, chiar dacă dificultățile cu care se confruntă zilnic sunt numeroase.

 

Este un gest de normalitate pentru a le oferi persoanelor cu dizabilități respectul pe care îl merită!

 

EXPRIMĂ-ȚI VOTUL ȘI NU UITA SĂ SEMNEZI PETIȚIA (LINK) DESCHISĂ PE ACELAȘI SUBIECT.

Şi tu poţi propune un referendum!

Click aici
petitie

Petiție pentru includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

România mai are timp doar până la 31 ianuarie să pună subiectul pe lista de discuție a Comitetului Patrimoniului UNESCO. Dacă acest termen expiră, țara noastră trebuie să treacă din nou prin tot procesul – îndelungat – de depunere a candidaturii. Însă vor reuși autoritățile să ducă procedura la bun sfârșit sau vor lăsa iarăși interesele obscure să primeze?   Saga dosarului Roșia Montană   Subiectul Roșia Montană a fost ani de-a rândul unul f...

7 Semnături
petiţie

Petiție privind eliminarea pensiilor speciale

9 miliarde lei pe an trebuie să scoată statul din buzunar pentru a achita pensiile speciale care se acordă unor categorii de foști angajați, potrivit informațiilor furnizate de către Ministerul Finanțelor cu referire la anul care tocmai s-a încheiat. 8 miliarde de lei au fost utilizate pentru plata pensiilor militare de stat și 1 miliard pentru pensiile de serviciu. Suma depășește inclusiv bugetele unor ministere, așa cum este cel al Justiției cu 4,6 miliarde de lei alocați în 2...

137 Semnături
petiţie

Petiție pentru limitarea risipei alimentare

Peste o treime din hrana produsă anual se pierde sau este risipită. Asta în condițiile în care populația globului este într-o continuă creștere, atingând 10 miliarde de oameni, față de 2.6 miliarde în 1950, se arată într-un raport potrivit unui raport al Organizației pentru Alimentație și Agricultură al Națiunilor Unite – FAO. În cifre, peste 1.3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate în fiecare an, Europa fiind responsabilă pentru 200 milioane de tone!  Suficient p...

674 Semnături
petiţie
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
nicoletaionescu_1
2 ani acum

Copii noștri trebuie să aibe un viitor mai frumos,totul pentru copiii noștri, pentru țara noastră.

monycavercican
2 ani acum

Semnat

dragosmarincu
2 ani acum

Totul ptr copii nostrii .

luciandobre
2 ani acum

Ar trebui sa se dea si o lege care sa permita copiilor cu handicap grav sa beneficieze de recuperare mai multa nu cum se da la BUDIMEX IN SPATE LA ROBANESCU 2 SAPTAMANI LA 4-5 LUNI. Adica faci ecuperare 2 sapt.si mai vi peste 5 luni daca ai noroc eu am apucat sa vin la 6 luni ce fel se mai recupereaza acest copil al meu sau la altii daca se da asa tarziu pai uita tot ce face in alea 2 sapt. Daca ai bani da se poate face zilnic dar de unde atatia bani ca o sedinta de… Citește mai mult »

Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×