Sunteți de acord cu reducerea numărului de parlamentari de la 465 câți există în prezent la 300, număr stabilit în urma Referendumului din 2009?

Min

Data publicării: 10 sept. 2019

Închidere votare: 31 dec 2020

Organizator: Democracy Mania

Program: -

Categorie: Legislativ

  • DA
    98.6% 1.1k / 1.1k
  • NU
    1.4% 17 / 1.1k
Referendum finalizat

3.300.000 lei lunar, adică aproximativ 700.000 euro. Aceasta ar fi suma economisită lunar de statul român dacă parlamentarii ar pune în aplicare decizia emisă de Curtea Constituțională care a validat rezultatul Referendumului din 2009. 700.000 euro/lună, mai precis 8.400.000 euro pe an! Bani pe care i-ar putea utiliza pentru dotarea spitalelor, modernizarea școlilor, înființarea de noi creșe sau grădinițe sau investiții în infrastructură. 

referendum

 

 

Asta doar dacă din cei 465 de parlamentari cât există în prezent, cele două Camere ale Parlamentului s-ar mulțumi “doar” cu 300! 

 

În plus… 

Aproximativ 8 milioane de români au votat în cadrul Referendumului organizat în 2009 pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 și pentru Parlamentul unicameral, demonstrând astfel voința poporului. Însă, profitând de faptul că referendumul a fost consultativ, rezultatul lui nu a fost aplicat nici până în prezent. Ba mai mult, a fost ignorat de aleși cu bună știință. Oare cum ar fi fost dacă și-ar fi restructurat singuri posturile? Integri. Ori tocmai integritatea lipsește cu desăvârșire atunci când vorbim despre respectarea unui vot democratic.

 

 

Contextul politic din 2009 

Referendumul din 22 noiembrie 2009 a fost inițiat de Traian Băsescu, președinte al României la acea vreme. Motivația acestuia a fost că cele două schimbări propuse prin referendum ar duce la eficientizarea Parlamentului și la reducerea cheltuielilor de funcționare a aparatului de stat. Ori în 2009, Parlamentul era format din 471 de deputați și senatori. Aproape câți sunt în prezent.

Rezultatul a arătat astfel: 77,78% dintre cei prezenţi la urne s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% în favoarea reducerii numărului de parlamentari. Participarea a fost de 50,95% din numărul total al alegătorilor, adică 9.320.240 de persoane, număr suficient pentru ca referendumul să fie declarat valabil. Pentru a fi validat, era nevoie de prezența la urne a unui procent de 50%+1 din numărul total de alegători înscriși pe liste.

Ulterior, prin Hotărârea nr. 37 din 26 noiembrie 2009, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, confirmând rezultatele acestuia. Hotărârea ar fi trebuit să fie prezentată într-o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind definitivă şi general obligatorie. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi.

 

 

Credem cu tărie că această instituţie – referendumul – nu trebuie aplicată selectiv şi că voinţa cetăţenilor trebuie respectată. Avem nevoie de un Parlament de 300 de membri care să ne reprezinte interesele, nu doar să acționeze spre binele propriu, așa cum au demonstrat deja de aproape 10 ani încoace. Referendumul nu este un simplu sondaj de opinie, nu este doar un exercițiu formal, ci reprezintă însăși voința poporului. Ori ea trebuie respectată.

 

Citește mai multe despre subiect și semnează și petiția lansată pe aceeași temă. 

Şi tu poţi propune un referendum!

Click aici

Petiție privind eliminarea pensiilor speciale

9 miliarde lei pe an trebuie să scoată statul din buzunar pentru a achita pensiile speciale care se acordă unor categorii de foști angajați, potrivit informațiilor furnizate de către Ministerul Finanțelor cu referire la anul care tocmai s-a încheiat. 8 miliarde de lei au fost utilizate pentru plata pensiilor militare de stat și 1 miliard pentru pensiile de serviciu. Suma depășește inclusiv bugetele unor ministere, așa cum este cel al Justiției cu 4,6 miliarde de lei alocați în 2...

137 Semnături
petiţie

Spune “Stop!” defrișărilor de pădure! Semnează petiția!

 În România, suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în ultimii ani, ajungând în prezent la 27.5%. Astfel, ne aflăm sub media de 33% a Uniunii Europene și sub capacitatea și optimul calculat de 45%. În fiecare minut dispar în lume suprafețe enorme de pădure: echivalentul a 30 de terenuri de fotbal, iar impactul ecologic pe care o astfel de acțiune are asupra planetei este covârșitor. Datele provin din evaluarea imaginilor prin satelit, fiind publicate în cadrul proie...

1988 Semnături
petiţie

Petiție pentru reducerea numărului de parlamentari la 300

Aproximativ 8 milioane de români au votat în cadrul Referendumului organizat în 2009 pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 și pentru Parlamentul unicameral, demonstrând astfel voința poporului. Însă, profitând de faptul că referendumul a fost consultativ, rezultatul lui nu a fost aplicat nici până în prezent. Ba mai mult, a fost ignorat de aleși cu bună știință. Oare cum ar fi fost dacă și-ar fi restructurat singuri posturile? Integri. Ori tocmai integritatea l...

2982 Semnături
petiţie
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
gabiciungu
2 ani acum

Sunt cheltuieli inutile.Parlamentarii noștri pot dormi acasă fără a fi plătiți din bani publici.

raduleuciuc
2 ani acum

100 senatori, 200 deputati

mihaeladobrescu
2 ani acum

Ptr.populatia Romaniei ramasa la aceasta ora, cred ca nr.de parlam.si 300 este mare!!!

Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×