Ristretto News 1.06.2021

Min

Premierul Florin Cîţu va prezenta miercuri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

 

Prezentarea PNRR va fi făcută alături de vicepremierul Dan Barna, vicepremierul Kelemen Hunor şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, pe 30 mai, că documentul oficial privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi transmis Comisiei Europene pe 2 iunie, urmând ca, timp de două luni, acesta să fie evaluat pentru a se ajunge la forma finală.

 

UE
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Comisia Europeană salută printr-un comunicat oficial faptul că România a depus Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi că, prin iniţiativele propuse, sunt atinse toate cele şapte sectoare emblematice ale politicilor UE (flagship areas), informează marţi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Potrivit sursei citate, planul include măsuri privind transportul durabil, educaţia, asistenţa medicală, renovarea clădirilor şi digitalizarea administraţiei publice. Proiectele din Plan acoperă întreaga durată de funcţionare a Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă (FRR) până în anul 2026, se arată în comunicatul CE.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat în social media depunerea PNRR de către România.

“Am primit Planul de Redresare şi Rezilienţă al României. Acesta include reforme şi investiţii pentru a sprijini tranziţia ecologică şi digitală, creşterea inteligentă, sănătatea şi rezilienţa şi politici pentru următoarea generaţie. #NexGenerationEU va contribui la construirea unui viitor mai ecologic şi mai durabil în România”, a spus Ursula von der Leyen.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar european pentru comerţ, Valdis Dombroskis, a apreciat efortul României, spune MIPE.

“Felicitări României pentru depunerea Planului de Redresare şi Rezistenţă. PNRR ne va ajuta să ieşim mai puternici din criză, va face economiile şi societăţile UE mai durabile şi mai rezistente, va sprijini tranziţiile verzi şi digitale”, a arătat Dombroskis.

În următoarea perioadă, Comisia Europeană va evalua Planul României în baza celor 11 criterii stabilite de Regulament.

 

Măsuri pentru protecţia turiştilor pe plajele de la Marea Neagră (ordin)

 

plajă
Photo by Chris Galbraith on Unsplash

Operatorii economici sau administratorii plajelor de la Marea Neagră trebuie să amplaseze la loc vizibil regulamentele de acces şi de comportament pe plajă şi să asigure măsuri pentru respectarea unei distanţe de doi metri (stânga/dreapta, faţă/spate) între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite, se arată în Ordinul privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de operare a plajelor turistice.

Măsurile de protecţie a turiştilor incluse în Ordinul comun emis de Ministerul Sănătăţii (MS), Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) mai prevăd ca administratorii să asigure accesul pe plajă în limitele de capacitate adoptate, cu menţinerea distanţei fizice, descurajarea aglomerării şi limitarea adunărilor mari.

De asemenea, pentru atingerea obiectivelor de reducere a riscului de transmitere a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, administratorii plajelor trebuie să adopte măsuri pentru: restricţionarea accesului la plajă dacă limitele de capacitate stabilite sunt depăşite şi distanţa fizică nu poate fi menţinută; asigurarea accesului prin puncte de intrare clar semnalizate; stabilirea de culoare unidirecţionale, separate, de intrare şi de ieşire; rezervarea utilizării plajei pe anumite perioade de timp se face prin intermediul unui sistem de rezervare online sau telefonic şi/sau adoptarea de ore strategice de funcţionare sau criterii de închidere flexibile; colaborare cu forţele de ordine pentru redirecţionarea sau devierea vehiculelor/persoanelor, dacă este atinsă capacitatea maximă stabilită; limitarea numărului de angajaţi care interacţionează cu turiştii.

Ordinul pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de operare a plajelor turistice include în total 22 de măsuri de protecţie a turiştilor.

 

 

 

CNCAV: 144.000 de doze de vaccin de la Johnson&Johnson sosesc miercuri în ţară

 

vaccinuri
www.unsplash.com

Peste 140.000 de doze de vaccin de la compania farmaceutică Johnson&Johnson vor ajunge miercuri în ţară, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV).

“144.000 doze de vaccin Janssen vor ajunge mâine, 2 iunie a.c., la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră”, se precizează într-un comunicat al CNCAV transmis, marţi, AGERPRES.

Conform aceleiaşi surse, dozele de vaccin vor fi distribuite ulterior către Centrul Naţional de Stocare Bucureşti – 36.000 doze, Centrul Regional de Depozitare Braşov – 18.000 doze, Centrul Regional de Depozitare Cluj – 18.000 doze, Centrul Regional de Depozitare Constanţa – 18.000 doze, Centrul Regional de Depozitare Craiova – 18.000 doze, Centrul Regional de Depozitare Iaşi – 18.000 doze şi Centrul Regional de Depozitare Timişoara – 18.000 doze.

“Până la acest moment, ţara noastră a recepţionat 371.500 doze de vaccin produse de compania Johnson&Johnson, iar 120.076 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei. În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, periodic, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei”, se mai menţionează în comunicat.

 

 

Organizaţia Salvaţi Copiii: Unul din doi copii e supus unei forme de abuz

 

copil plangand
Photo by Arwan Sutanto on Unsplash

Unul din doi copii e supus unei forme de abuz şi unul din trei se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Salvaţi Copiii transmis, marţi, AGERPRES.

“În România, un copil din doi este afectat de analfabetism funcţional, este supus unei forme de violenţă fizică, emoţională şi sexuală, un copil din trei trăieşte în risc de sărăcie şi excluziune socială, şase copii dintr-o mie mor înainte de a împlini un an de viaţă, 750 de fete sub 15 ani devin mame anual, cel puţin 100.000 de copii trăiesc fără ambii părinţi sau fără unul dintre ei, celor 78.000 de copii cu dizabilităţi nu li se asigură condiţiile necesare integrării socio-educaţionale, iar participarea copiilor la decizii care-i privesc nu reprezintă o preocupare a societăţii de astăzi”, se afirmă în comunicat.

Organizaţia solicită autorităţilor să oprească “starea de neconstituţionalitate în care s-au adâncit an de an programele politice ale partidelor, legile bugetului de stat şi deciziile privind alocările bugetare locale, a căror fundamentare strategică şi aplicativă nu a avut în vedere principiul constituţional al asigurării unui ‘regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor copilului'” şi cere Parlamentului şi Guvernului măsuri urgente pentru 10 probleme majore cu care se confruntă copiii în România.

Problemele identificate sunt sărăcia familiilor şi comunităţilor în care trăiesc copii, educaţie echitabilă şi de calitate pentru toţi copiii, violenţa asupra copiilor, asistenţa psihoterapeutică post-pandemie a copiilor, mamele minore, protecţia copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate, natalitatea şi mortalitatea infantilă, protecţia copiilor instituţionalizaţi, integrarea în sistemul educaţional a copiilor cu dizabilităţi şi/sau cu cerinţe educaţionale speciale şi participarea copiilor în procesele decizionale care-i privesc în mod direct.

Organizaţia Salvaţi Copiii apreciază, în acest context, că “Garanţia pentru Copil” reprezintă un instrument european esenţial pentru copiii din România.

 

Sursă ştiri: AGERPRES

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×