Ristretto News 13.04.2021

Min

Vaccinare fără programare cu serul AstraZeneca

 

vaccinare
www.unsplash.com

Persoanele care doresc să se vaccineze direct, fără o programare, se pot prezenta în centrele cu ser AstraZeneca în care nu sunt ocupate toate locurile. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

“Un alt element important pentru perioada următoare, la propunerea, dacă vreţi, a coordonatorilor din anumite centre de vaccinare cu vaccin de la compania AstraZeneca, erau persoane care se prezentau în mod direct pentru a întreba dacă se pot vaccina, centre în care nu erau toate locurile ocupate. Desigur, că am analizat această posibilitate de a permite vaccinarea celor care se prezintă direct într-un centru de vaccinare, care nu au programare în platformă, şi, desigur, pentru centrele de vaccinare cu AstraZeneca în care nu sunt ocupate toate locurile, în care nu avem liste de aşteptare, se pot prezenta direct persoanele pentru vaccinare, având, desigur, asupra lor cartea de identitate. E important să fie cu stare de sănătate bună. Se respectă toate procedurile şi instrucţiunile emise de CNCAV în ceea ce priveşte activitatea de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă la Palatul Victoria.

El a adăugat că acest lucru, foarte probabil, va fi implementat începând de la sfârşitul acestei săptămâni, de vineri.

 

 

Peste 13 milioane de lei, subvenţii virate partidelor în luna aprilie

 

finanţare
www.unsplash.com

Autoritatea Electorală Permanentă a virat, în luna aprilie, în conturile a şapte partide – PSD, PNL, USR, AUR, PLUS, PMP şi Pro România – subvenţii în sumă totală de 13.695.601,59 lei.

Potrivit unui comunicat al AEP, transmis marţi AGERPRES, Partidul Social Democrat a primit 5.273.081,64 de lei, Partidul Naţional Liberal – 4.470.245,51 lei, Uniunea Salvaţi România – 1.419.652,74 lei, Alianţa pentru Unirea Românilor – 1.067.230,26 lei şi Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate – 990.162,02 lei.

De asemenea, au primit subvenţii şi Partidul Mişcarea Populară – 275.892,01 lei şi Partidul Pro România – 199.337,41 lei.

 

 

 

 

Studii: Varianta “britanică” de coronavirus nu provoacă forme mai grave ale bolii

 

COVID-19
www.unsplash.com

Două studii publicate astăzi susţin că varianta ”britanică” de coronavirus, descoperită prima dată în Kent, şi în prezent dominantă în Marea Britanie, nu provoacă forme mai grave de COVID-19. Asta spre deosebire de concluziile cercetărilor anterioare. Se confirmă însă faptul că este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare.

Autorii primului studiu, publicat în The Lancet Infectious Diseases, au analizat datele a 341 de pacienţi cu COVID-19 spitalizaţi la Londra între 9 noiembrie şi 20 decembrie, odată cu apariţia variantei 501Y.V1, în prezent dominantă în mare parte din Europa. 58% dintre ei au fost infectaţi cu această variantă, cunoscută sub numele de B.1.1.7, şi 42% cu alte tulpini.

36% dintre pacienţii din primul grup s-au îmbolnăvit grav sau au murit, comparativ cu 38% din al doilea grup, sugerând că B.1.1.7 nu este asociată cu o severitate mai mare a bolii.

Cu toate acestea, cercetătorii au arătat că probele provenite de la pacienţii infectaţi cu varianta britanică conţineau în medie o cantitate mai mare de virus, indicând o transmisibilitate mai ridicată.

Al doilea studiu, publicat în The Lancet Public Health, a analizat datele a circa 37.000 de utilizatori ai unei aplicaţii mobile concepute în Marea Britanie pentru a raporta simptomele de COVID-19, care au fost diagnosticaţi pozitiv în perioada 28 septembrie – 27 decembrie.

Plecând de la numărul de persoane care au raportat simptome săptămânal într-o anumită zonă, studiul a concluzionat că varianta “britanică” a avut o rată de reproducere de 1,35 ori mai mare, adică fiecare pacient contaminat a infectat în medie cu 35% mai multe persoane decât în cazul tulpinilor anterioare de coronavirus.

Cu toate acestea, varianta B.1.1.7 nu a provocat simptome mai grave sau o probabilitate mai mare de a avea simptome pe termen lung (“Covid long”).

Alessandra Galloni, prima femeie numită redactor-şef al agenţiei de ştiri Reuters

 

Agenţia de ştiri Reuters a anunţat numirea Alessandrei Galloni, în vârstă de 47 de ani, în funcţia de redactor-şef. Va fi prima femeie care deţine acest post în istoria de 170 de ani a agenţiei britanice, relatează AFP.

woman in charge
www.unsplash.com

Până acum director editorial la nivel global al Reuters din 2015, Alessandra Galloni va supraveghea, de la Londra, toate funcţiile editoriale ale redacţiei. Vorbim despre 2.500 de jurnalişti aflaţi în 200 de locaţii din întreaga lume, a precizat Reuters într-un comunicat.

Alessandra Galloni va prelua funcţia pe 19 aprilie, după retragerea predecesorului său Stephen J. Adler.

Absolventă a Universităţii Harvard şi a London School of Economics (LSE), Alessandra Galloni, născută la Roma, s-a alăturat Reuters în 2013 în biroul care se ocupa de acoperirea mediatică a sudului Europei, după 13 ani la Wall Street Journal.

Preşedintele grupului Thomson Reuters, Steve Hasker, a lăudat “talentul şi expertiza sa”, cu atât mai necesare “într-un moment în care lumea are mare nevoie de jurnalism independent şi obiectiv”

 

 

 

Sursă ştiri: AGERPRES

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×