Ristretto News 20.04.2021

Min

Angajaţii din companiile private se pot vaccina la locul de muncă

 

vaccinare
www.unsplash.com

Anunţul a fost făcut de premierul Florin Cîţu. Acesta a spus că este nevoie de avizul DSP şi că vor avea acces şi membrii familiilor angajaţilor.

“Am avut două întâlniri foarte importante în ceea ce priveşte campania de vaccinare. De astăzi am schimbat câteva lucruri, în special modalitatea în care angajaţii din companiile private se pot vaccina la locul de muncă, cu ajutorul operatorilor economici şi după ce sunt avizaţi de DSP. Am vorbit cu cei de la DSP acum câteva zile, săptămâna trecută, şi am spus să susţină acest demers cu toate eforturile. M-am întâlnit cu reprezentanţii organizaţiilor oamenilor de afaceri, camerelor de comerţ, Consiliul IMM-urilor, Hora, CDR, producătorii de medicamente, dar, foarte important, cu ONG-urile şi asociaţiile pacienţilor. Avem nevoie de această campanie de vaccinare să fie extinsă”, a afirmat Cîţu.

Totodată, Valeriu Gheorghiţă a anunţat că la sfârşitul acestei săptămâni va fi disponibil primul centru de vaccinare anti-COVID de tip drive-thru.

 

 

Consiliul Concurenţei investighează Electrica şi CEZ pentru comportament abuziv

 

Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, două investigaţii ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Distribuţie Energie Electrică România SA, respectiv Distribuţie Energie Oltenia SA. Abuzul ar fi avut loc pe piaţa distribuţiei de energie electrică aferentă zonelor geografice pentru care cei doi operatori deţin licenţă de distribuţie.

electricitate
Photo by Anthony Indraus on Unsplash

Autoritatea de concurenţă are indicii privind implicarea operatorilor de distribuţie în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică, în scopul favorizării companiilor de furnizare din cadrul grupului din care fac parte (Electrica, respectiv CEZ), în detrimentul concurenţilor acestora.

În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile unor companii din cadrul grupurilor Electrica şi CEZ, din oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Ploieşti şi Craiova.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

 

Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani

 

decizie
www.unsplash.com

Curtea Constituţională a României a admis, marţi, o sesizare a Avocatului Poporului şi a decis că, în cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului şi a constatat că este neconstituţională sintagma “în vârstă de până la 16 ani” cuprinsă în dispoziţiile art.26 alin.(1) ind.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit unui comunicat al CCR, Curtea a constatat că diferenţa de tratament juridic rezultată din sintagma “în vârstă de până la 16 ani” nu are nicio justificare obiectivă şi rezonabilă, instituind o discriminare pe criteriul vârstei copilului cu afecţiuni grave, ceea ce contravine atât prevederilor art.16 alin.(1) din Constituţie, teza referitoare la interzicerea discriminării, cât şi prevederilor art.49 din Constituţie privind protecţia specială a copiilor. Întrucât este incidentă teza referitoare la interzicerea discriminării cuprinsă de art.16 alin.(1) din Constituţie, remediul constituţional specific îl reprezintă acordarea dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta cuprinsă inclusiv între 16 şi 18 ani.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

 

 

Libertatea presei: Jurnalismul este “total sau parţial blocat” în peste 130 de ţări (RSF)

 

Exerciţiul jurnalistic, “principalul vaccin” împotriva dezinformării în plină pandemie, este “total sau parţial blocat” în mai mult de 130 de ţări, avertizează Reporteri fără Frontiere (RSF), care a publicat marţi ediţia din 2021 a

presa
Photo by Thomas Charters on Unsplash

clasamentului mondial al libertăţii presei. Doar 12 ţări au fost considerate “într-o situaţie bună” în ceea ce priveşte libertatea presei, cel mai mic număr de când a început ratingul.

În total, 73% din cele 180 de ţări evaluate de ONG-ul cu sediul la Paris se caracterizează prin situaţii considerate “foarte grave”, “dificile” sau “problematice” pentru jurnalişti. Deşi această proporţie rămâne stabilă pe parcursul unui an, doar 12 ţări din 180, adică 7% faţă de 8% anul trecut, arată o “situaţie bună”.

În plus, pandemia de COVID-19 a reprezentat “o formă de oportunitate pentru state care au putut să restricţioneze libertatea presei”, a subliniat pentru AFP secretarul general al RSF, Christophe Deloire.

Pandemia a exacerbat astfel represiunea în ţările cele mai “reduse la tăcere” precum Iran (locul 174, -1), Arabia Saudită (170), Egipt (166) sau Siria (173, +1), potrivit ONG-ului.

De asemenea, ea “a provocat o închidere enormă a accesului” pe teren şi la surse de informaţii pentru jurnalişti, insistă Deloire. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât jurnalismul este principalul bastion de luptă împotriva “dezinformării”, alimentată uneori chiar de guverne.

RSF critică de asemenea faptul că multe guverne şi lideri au răspândit dezinformări despre pandemie, inclusiv fostul preşedinte american Donald Trump, Jair Bolsonaro al Braziliei (locul 111, -4) şi Nicolas Maduro al Venezuelei (148, -1), care “au promovat medicamente a căror eficacitate nu a fost niciodată dovedită de lumea medicală”.

În partea de jos a clasamentului se află din nou China (177), înaintea Turkmenistanului (178, +1), Coreei de Nord (179, +1) şi Eritreei (180, -2).

În partea de sus a clasamentului, Norvegia îşi păstrează primul loc pentru al cincilea an consecutiv, înaintea Finlandei şi Suediei, care a devansat Danemarca (4, -1) pentru a se situa pe locul 3.

 

 

Sursă ştiri: AGERPRES

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×