Ristretto News 20.05.2021

Min

OMS: Vaccinurile anti-COVID disponibile pe piaţă, eficace împotriva tuturor tulpinilor

 

vaccin
www.unsplash.com

Vaccinurile disponibile şi aprobate împotriva noului coronavirus sunt până în prezent eficace împotriva “tuturor variantelor virusului”, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a îndemnat ţările lumii să continue să acţioneze “cu prudenţă” pe durata pandemiei de COVID-19, informează AFP.

În timp ce în Europa situaţia sanitară se îmbunătăţeşte, călătoriile internaţionale ar trebui să fie în continuare evitate “în faţa unei ameninţări persistente şi a unor noi incertitudini”, a prevenit Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, referindu-se mai ales la incertitudinile legate de o nouă variantă virală îngrijorătoare, detectată mai întâi în India şi identificată apoi în jumătate dintre cele aproximativ 50 de ţări din acea regiune a lumii.

“Este o ameninţare incertă”, a subliniat Catherine Smallwood, coordonatoarea departamentului pentru situaţii de urgenţă din OMS Europa. “Pandemia nu s-a încheiat”, a adăugat ea.

Potrivit datelor OMS, la nivelul regiunii care acoperă o parte din Asia Centrală, numărul cazurilor noi a scăzut cu 60% într-o lună, coborând de la 1,7 milioane la jumătatea lunii aprilie până la 685.000 săptămâna trecută.

“Mergem în direcţia bună, dar trebuie să rămânem vigilenţi (…) creşterea mobilităţii, a interacţiunilor fizice şi a adunărilor de persoane poate să determine o sporire a transmiterii virusului în Europa”, a insistat directorul regional al OMS, subliniind că deplasările şi călătoriile esenţiale au fost menţinute.

Totodată, relaxarea măsurilor sociale ar trebui să fie consolidată printr-o creştere a eforturilor privind depistarea, monitorizarea şi secvenţierea virusului, precum şi prin accelerarea campaniilor de vaccinare.

“Nu există risc zero. Vaccinurile reprezintă probabil lumina de la capătul tunelului, dar nu putem să ne lăsăm orbiţi de acea lumină”, a adăugat Hans Kluge.

 

 

Numărul persoanelor înscrise în programul “Rabla pentru electrocasnice” a depăşit 155.000

 

masina de spalat
Photo by Simon Hurry on Unsplash

Peste 155.000 de persoane s-au înscris în Programul “Rabla pentru electrocasnice”, iar începând de vineri aceştia vor putea să-şi rezerve voucherele pentru primele trei categorii de produse, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, cu ocazia unei vizite efectuate în judeţul Constanţa.

“Sunt peste 155.000 de persoane care s-au înscris la “Rabla pentru electrocasnice”. Până astăzi (joi, n.r.), la ora 24:00, aceste înscrieri pot fi efectuate şi invit potenţialii beneficiari să folosească această zile. Vineri, începem cu primul lot de aparatură electrocasnică la care se alocă voucherele pentru maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi apartură frigorifică. Vom putea aloca peste 70.000 de vouchere pentru cele trei categorii. Există un buget de 30 de milioane (de lei, n.r.) pentru această primă etapă şi invităm beneficiarii să-şi rezerve voucherele începând de mâine (vineri, 21 mai 2021, n.r.)”, a afirmat ministrul de resort.

Programul “Rabla pentru electrocasnice” – sesiunea 2021 a debutat pe data de 14 mai, cu perioada de înscriere a persoanelor fizice, timp de o săptămână.

La sesiunea din acest an, modalitatea de accesare a programului a fost revizuită, astfel încât persoanele fizice să poată beneficia de oportunitatea de a se înscrie şi de a obţine unul sau mai multe vouchere.

Ediţia din 2021 a programului “Rabla pentru electrocasnice” se va desfăşura etapizat, după cum urmează: înscrierea persoanelor fizice în aplicaţie, prin crearea conturilor de utilizator (14 mai – 20 mai); etapa I: selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (21 mai – 3 iunie); etapa II: selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (4 – 17 iunie); etapa III: selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (18 iunie – 1 iulie).

 

Valoarea voucherelor

Echipamentele incluse în program şi sumele aferente fiecărui echipament sunt: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C; 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D; 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E; 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică E; 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; 500 de lei pentru laptopuri; 300 de lei pentru tablete.

Bugetul alocat ediţiei din acest an a programului “Rabla pentru electrocasnice” este de 75 milioane de lei, aproape dublu faţă de sesiunea din 2019, când a fost alocată suma de 40 de milioane de lei.

 

PE cere detalii despre planurile naţionale de redresare şi rezilienţă elaborate de statele UE

 

fonduri
www.unsplash.com

Parlamentul European a cerut joi Comisiei Europene să-i transmită mai multe informaţii despre planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) elaborate de statele UE pentru a accesa fondurile din planul european de relansare, astfel încât eurodeputaţii să poate examina corect aceste planuri, relatează agenţia EFE.

Într-o rezoluţie adoptată cu 602 voturi pentru, 35 împotrivă şi 56 de abţineri, Parlamentul European notează că executivul comunitar trebuie să-l ”informeze periodic, oral şi în scris, asupra stadiului evaluărilor planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă”.

Mai mult, PE solicită Comisiei Europene să-i furnizeze ”toate informaţiile relevante şi un rezumat al reformelor şi investiţiilor cuprinse în planurile depuse” şi doreşte de asemenea ca aceste informaţii, în care să fie cuprinse planurile naţionale, să fie oferite ”într-un format uşor de înţeles şi comparabil”.

În dezbaterea din plenul PE de joi, Partidul Popular European (PPE), liberalii din Renew Europe, Conservatorii şi Reformiştii (ERC), Verzii şi Stânga Unită Europeană/ Stânga Verde Nordică (GUE/NGL) au cerut un efort suplimentar de transparenţă, în timp ce Socialiştii şi Democraţii (S&D) au avertizat împotriva folosirii acestor cereri pentru a introduce noi condiţii în planurile naţionale şi au insistat asupra priorităţii ca fondurile să fie disponibile cât mai rapid. Totuşi, în final şi europarlamentarii socialişti au votat în favoarea rezoluţiei.

Comisia Europeană, care a primit până în prezent PNRR-urile din partea a 18 state membre, a răspuns reiterând disponibilitatea sa de a coopera deplin cu PE, prin participarea la discuţii cu eurodeputaţii, transmiţându-le fără întârziere planurile de redresare şi informându-i asupra deciziilor adoptate după evaluarea acestor planuri, aşa cum prevede Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.

 

Sursă ştiri: AGERPRES

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×