Ristretto News 27.04.2021

Min

România a început demersurile pentru certificatul verde folosit la nivel european

 

demersuri
www.unsplash.com

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a confirmat marţi că România a început demersuri pentru certificatul verde de vaccinare.

Întrebat dacă şi România a început demersuri pentru certificatul verde de vaccinare, medicul militar a răspuns: “Da. (…) Vorbim de certificatul verde folosit la nivel european”.

Secretarul de stat în MS Andrei Baciu a spus că este vorba despre un demers comun al mai multor instituţii – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INSP şi STS.

“Este un demers comun al mai multor instituţii – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne. Ministerul Afacerilor Externe, INSP şi STS – este un demers european şi România a început de mai mult timp… mă rog, e un proces de pregătire mai amplu, sunt chestiuni tehnice la care trebuie lucrat”, a afirmat Baciu.

Potrivit secretarului de stat, deadline-ul “este luat la nivel european”. “Deadline-ul e luat la nivel european, sunt discuţii cu toate statele membre”, a adăugat Baciu.

 

 

 

Ministrul Energiei: Putem primi până la 600 de milioane de euro prin PNRR pentru a extinde reţelele de gaze

 

România poate produce suficient hidrogen, astfel încât să primească finanţare europeană de 600 de milioane de euro prin PNRR pentru a dezvolta reţelele de gaze. Afirmaţia a fost făcută de ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

gaze
Photo by Pruthvi Sagar A R on Unsplash

El a arătat că oficialii europeni au cerut explicaţii părţii române de ce doreşte extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Urmează ca experţii din Ministerul Energiei să meargă la Bruxelles pentru a arăta că vom folosi gaze mixte, inclusiv hidrogen verde şi alte gaze neconvenţionale, prin aceste conducte.

“Ne dorim ca şi în continuare, prin PNRR, să avansăm de la acest concept de reţele inteligente la cele care folosesc un mix de gaz natural şi gaze verzi, hidrogen sau alt tip de gaz verde, pentru că acesta este viitorul: hidrogen în amestec cu gazul natural. Este nepoluant şi are capacitate calorică mult mai mare şi poate scădea inclusiv consumul”, a explicat Popescu.

Primul proiect, la Halânga

El a arătat că primul proiect pentru producţia hidrogenului va fi centrala de la Halânga, pe care o construieşte Romgaz în parteneriat cu GSP Power. Aceasta ar urma să fie gata în anul 2023.
Potrivit ministrului, în urmă cu doi ani, 36% din populaţie era racordată la sistemul de gaze şi, în ultimii ani, ponderea a crescut peste 40%.

“Se vede o creştere clară a distribuţiei, dar suntem încă la un nivel destul de jos faţă de Ungaria, spre exemplu, unde este unde la 90%. Mi-aş dori ca, la finalul acestui mandat, de la 40% să depăşim 50% şi să ne apropiem de 60%, pentru că este nevoie ca oamenii să aibă acces la această resursă la gaze”, a adăugat ministrul.

În zona rurală, oamenii se încălzesc în special cu lemne, resursă care este din ce în ce mai scumpă.

 

România se situează pe antepenultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte indicele egalităţii de gen

 

egalitate de sexe
Photo by Roman Holoschchuk on Unsplash

Declaraţia a fost făcută de preşedintele Senatului, Anca Dragu. România are 54,4 puncte din 100.

“Despre egalitatea de gen avem foarte multe de spus şi trebuie să ne uităm în termeni relativi la ţările din jur, la Uniunea Europeană, la lumea largă. (…) După noi urmează Ungaria şi Grecia. Media europeană este la 68 de puncte, deci mult mai sus. Am făcut progrese în egalitatea de gen în 2020, faţă de 2010. Vorbim despre o creştere de peste patru puncte, dar mai avem foarte mult de făcut pentru a tinde către vecinii noştri”, a afirmat Dragu.

Aceasta a menţionat că speră ca feminizarea meseriilor în România să devină un lucru normal, la un moment dat. Dragu a evidenţia faptul că femeile nu merg spre zona politică, pentru că “nu sunt prea binevenite” şi pentru că “există mentalitate cu care trebuie să ne batem”.

“De ce femeile nu merg în politică? Păi, nu sunt prea binevenite. Există mentalitate cu care trebuie să ne batem, dar cred nu există suficiente eforturi de a încuraja femeile. Aici sunt două aspecte: de a le încuraja cu o lege care nu se aplică sau de a le încuraja pe bune în interiorul organizaţiilor, companiilor, partidelor politice”, a apreciat Anca Dragu.

 

 

Sursă ştiri: AGERPRES

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×