Ristretto News 29.04.2021

Min

K. Iohannis: Centrele de vaccinare anti-COVID drive-thru sunt “un succes”

 

vaccinare
www.unsplash.com

Este declaraţia făcută de preşedintele Klaus Iohannis, care a adăugat că este o nouă etapă a campaniei de imunizare în care nu va mai fi nevoie de niciun fel de birocraţie. El a vizitat, în Piaţa Constituţiei, primul centru de vaccinare anti-COVID de tip drive-thru deschis în Bucureşti.

“Faptul că bucureştenii vin să se vaccineze în număr mare este foarte îmbucurător. Acest tip de centru de vaccinare este un succes şi vor apărea tot mai multe centre de acest tip”, a spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a amintit că la aceste centre de vaccinare drive-thru se poate prezenta orice persoană rezidentă în România.

“Evident românii, dar şi cei care au reşedinţa în România, inclusiv românii din diaspora care vor să se vaccineze în timpul şederii în România pot, pur şi simplu, să vină să se vaccineze”, a explicat Iohannis.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 trebuie să prindă “din ce în ce mai multă viteză”, a subliniat şeful statului.

“Vaccinarea este singura cale de ieşire din pandemie şi îi încurajez pe toţi românii să se vaccineze. Suntem într-o nouă fază a campaniei, în care, practic, nu va mai fi nevoie de niciun fel de birocraţie. Se poate vaccina, pur şi simplu, cum se întâmplă la acest centru drive-thru. Sunt convins că şi în Bucureşti şi în ţară se vor organiza noi şi noi evenimente de vaccinare – drive-thru, maratoane de vaccinare şi aşa mai departe, dar este important să înţelegem cu toţii că e nevoie de această vaccinare”, a adăugat Klaus Iohannis.

 

 

PE: Certificatul european COVID-19 trebuie să faciliteze libera circulaţie fără discriminare

 

norme
www.unsplash.com

Parlamentul European şi-a adoptat joi poziţia de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru a reafirma dreptul la liberă circulaţie în Europa în timpul pandemiei. Eurodeputaţii sunt de părere că noul “certificat UE COVID-19” – în locul “adeverinţei electronice verzi”, conform propunerii Comisiei Europene – ar trebui să fie valabil timp de 12 luni şi nu mai mult, indică un comunicat al legislativului european.

Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcţie de caz, că a obţinut recent un rezultat negativ al testului ori că a trecut printr-o infecţie anterioară cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, certificatele europene COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie şi nici nu vor deveni o condiţie prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie, afirmă eurodeputaţii.

Titularii unui certificat UE COVID-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricţii de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, potrivit Parlamentului. Eurodeputaţii au subliniat de asemenea că, pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate şi din motive economice, ţările membre UE ar trebui “să asigure teste universale, accesibile, în timp util şi gratuite”.

Parlamentul European doreşte să se asigure că certificatul UE funcţionează în paralel cu orice iniţiativă instituită de statele membre, care ar trebui să respecte, de asemenea, acelaşi cadru juridic comun.

Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Janssen), susţin eurodeputaţii. Va rămâne la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru vaccinurile enumerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru utilizare de urgenţă.

 

Aleksei Navalnîi, pentru prima oară în public după ce a încetat greva foamei

 

detinut
Photo by Bill Oxford on Unsplash

Echipa susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a anunţat joi dizolvarea reţelei de birouri regionale. Disidentul rus a apărut în public, prin videoconferinţă, pentru prima dată de la încheierea grevei foamei.

Navalnîi, care în transmisiunea video de joi a apărut vizibil slăbit şi cu capul ras, a refuzat începând cu 31 martie să se alimenteze pentru a protesta astfel împotriva condiţiilor sale de detenţie, întrucât conducerea penitenciarului îi refuzase accesul la asistenţă medicală adecvată, el suferind de dureri atroce de spate şi picioare.

Colaboratorii săi au făcut anunţul privind dizolvarea reţelei de birouri regionale prin intermediul YouTube, înaintea unei audieri în instanţă care urma să analizeze o solicitare a procurorilor ruşi de a declara extremiste principalii piloni ai organizaţiei politice a lui Aleksei Navalnîi.

Anterior în această săptămână, un tribunal moscovit i-a interzis Fundaţiei Anticorupţie (FBK), a lui Navalnîi, să posteze online. Începând de marţi, accesul FBK la conturile sale bancare a fost interzis, la cererea procurorilor, fundaţiei fiindu-i interzisă şi organizarea de proteste.

Dacă reţeaua de birouri regionale ar fi declarată extremistă, autorităţile ar obţine puterea legală de a condamna la închisoare activişti şi să îngheţe conturi bancare.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce vizau elita politică rusă, Aleksei Navalnîi s-a simţit rău pe 20 august anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă. Ulterior, el a fost evacuat spre Berlin după dispute îndelungate între susţinătorii săi şi medicii ruşi. Mai multe laboratoare occidentale au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Aleksei Navalnîi a fost arestat în seara zilei de 17 ianuarie la revenirea în Rusia, pe un aeroport moscovit.

 

Sursă ştiri: AGERPRES

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×