Ristretto News 4.05.2021

Min

Începând de vineri, cei care vor să se vaccineze se pot prezenta fărtă programare la centre

 

white textile on brown wooden table
Photo by Anshu A on Unsplash

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că, începând de vineri, există posibilitatea ca persoanele care doresc să se imunizeze să se poată prezenta direct, fără programare, la centre.
“Începând de vineri, 7 mai, ne propunem să avem următoarea modalitate de prezentare la centrele de vaccinare. Pentru că vinerea se face aprovizionarea centrelor de vaccinare pe perioada zilelor de sâmbătă, duminică şi luni, foarte probabil că vom stabili următoarea modalitate: persoanele de peste 60 de ani se vor prezenta direct la centrele de vaccinare fără programare. De asemenea, restul persoanelor care doresc să se vaccineze se vor prezenta după ora 14,00 până la finalul programului, la ora 20,00, fără programare. Menţionez pentru persoanele de peste 60 ani că se pot prezenta pe tot parcursul intervalului de lucru de la 8 dimineaţa la orele 20,00”, a precizat Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.
El a subliniat că prioritate vor avea persoanele programate prin platformă. Potrivit acestuia, există posibilitatea ca această modalitate de vaccinare să crească numărul de doze irosite.

F. Cîţu: Din august, e posibil să stăm în aer liber fără mască

 

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat marţi că s-ar putea renunţa la obligativitatea privind purtarea măştii în aer liber abia după data de 1 august, dar a precizat că şi acest lucru depinde de ritmul în care se desfăşoară imunizarea populaţiei.

“Deocamdată nu. Aş aştepta 1 august pentru acest lucru. Depinde cum se mişcă lucrurile, dar aş vrea să ne uităm la 1 august pentru renunţatul măştii. Aţi văzut că şi în Israel s-a anunţat după ce s-a ajuns la 60% aproape (persoane vaccinate – n.r.). Deci este clar că acolo este un nivel unde am putea să discutăm despre aşa ceva”, a afirmat premierul.

Florin Cîţu a reiterat importanţa vaccinării, în vederea introducerii unor noi măsuri de relaxare, arătând că scăderea numărului de persoane infectate este inclusiv un rezultat al campaniei de imunizare.

 

 

Copiii de grădiniţă şi din ciclul primar încep cursurile de mâine, în clase

 

gradinita
www.unsplash.com

Copiii de grădiniţă şi din ciclul primar, precum şi cei din şcolile speciale vor merge miercuri la cursuri indiferent de incidenţa COVID-19. În localităţile unde aceasta este sub 1 la mia de locuitori vor reîncepe şcoala cu prezenţă fizică şi elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a. Este declaraţia ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

El a precizat, la TVR 1, că elevii din clasele terminale vor merge la cursuri pe 10 mai.

“Miercuri, 5 mai, toţi elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, toţi copiii din grădiniţe şi toţi elevii şcolilor speciale vor începe şcoala cu prezenţă fizică, indiferent de rata de infectare. Este vorba de 1.400.000 de elevi. De asemenea, în localităţile în care rata de infectare este mai mică de 1 la mie – şi este vorba de un număr de 2.057 de localităţi astăzi cu rata de infectare mai mică de 1 la mie – vor începe şcoala şi elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a tot cu prezenţă fizică. Elevii claselor terminale vor începe şcoala luni, 10 mai. Absolut toţi elevii claselor terminale – a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, clase terminale din învăţământul post-liceal – vor începe şcoala cu prezenţă fizică luni, 10 mai”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Peste 50% dintre cadrele didactice s-au vaccinat împotriva COVID-19, marea majoritate făcând şi rapelul.

Evaluarea naţională, potrivit acestuia, va începe pe 22 iunie, iar bacalaureatul – pe 28 iunie, iar până până atunci procentul cadrelor didactice vaccinate împotriva COVID-19 va creşte.

 

CleanCities: 82% dintre europeni doresc oreşe cu mai multe spaţii verzi

 

Cei mai mulţi dintre europeni – 82% – doresc oraşe cu mai multe spaţii verzi, potrivit unui sondaj realizat în 15 metropole din Europa. Sondajul a arătat că persoanele chestionate ar prefera să beneficieze şi de mai multe alei pietonale (66%), benzi pentru transportul public (60%) şi piste pentru biciclete (56%), relatează marţi EFE.

green city
Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash

Sondajul, difuzat de platforma CleanCities, arată şi că 71% dintre cei chestionaţi vor ca primarii oraşelor în care locuiesc “să facă mai mult” pentru a combate poluarea aerului, care cauzează peste 400.000 de decese premature anual, potrivit datelor Comisiei Europene.

De asemenea, 59% dintre cei chestionaţi îşi doresc ca începând din anul 2030 în oraşele europene să poată să circule doar maşini fără emisii de CO2.

“Cei chestionaţi care s-au infectat sau care au avut rude sau apropiaţi care s-au îmbolnăvit de COVID-19 şi-au exprimat dorinţa unei mobilităţi mai mari”, se arată în studiul publicat de CleanCities, care notează că cererea pentru oraşe mai verzi este “mai puternică” decât înainte de pandemie.

Datele provin dintr-un sondaj realizat online de institutul de cercetări de piaţă YouGov în perioada 3 – 22 martie, la care au participat 10.050 de adulţi din 15 mari oraşe din opt ţări europene (Londra, Birmingham, Madrid, Barcelona, Milano, Roma, Hamburg, Berlin, Paris, Lyon, Bruxelles, Anvers, Varşovia, Cracovia şi Budapesta).

 

Sursă ştiri: AGERPRES

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×