Ristretto News 5.05.2021

Min

Vaccin doar cu buletinul

 

Cei care doresc să se vaccineze anti-COVID pot, începând din acest weeekend, să se prezinte doar cu buletinul şi fără programare, a declarat astăzi premierul Florin Cîţu.

vaccinare
www.unsplash.com

“De vineri, din acest weekend, putem să ne vaccinăm oriunde în centrele Pfizer şi Moderna doar cu buletinul, fără niciun fel de programare. Astăzi a fost problemă cu prea multe persoane care au încercat în acelaşi timp, vreo 40.000 de persoane. Este o platformă pe care am făcut-o anul acesta, nu este perfectă. Îmi cer scuze pentru cei care au avut de aşteptat”, a afirmat prim-ministrul, după şedinţa de Guvern.

El s-a declarat convins că nu vor mai exista probleme cu platforma de înregistrare a celor vaccinaţi.

Fără măşti în birourile în care toţi angajaţii sunt vaccinaţi

Premierul Florin Cîţu a mai anunţat că a propus comitetului interministerial ca în birourile în care toate persoanele sunt vaccinate anti-COVID să nu se mai poarte masca de protecţie sanitară.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, ce stimulente sunt luate în calcul pentru revigorarea vaccinării anti-COVID.

“Cel mai bun stimulent – revenirea la normalitate, o viaţă fără mască, în care să putem să circulăm liber, oricând, oriunde. Acesta este cel mai bun stimulent, nu cred că este nevoie de altceva. (…) Noi am oferit companiilor în România centre de vaccinare, în companii se poate face acest lucru. În acelaşi timp, va fi încă o propunere pe masa comitetului interministerial pe care am făcut-o ca în birouri, în companii, dacă toate persoanele sunt vaccinate să nu se mai poarte mască, de exemplu. Sunt propuneri care sunt pe masă şi există aceste motivaţii şi în România. Vom vedea motivaţii financiare dacă este nevoie mai târziu, dar eu cred că suntem oameni responsabili şi vrem să revenim la normalitate cât mai repede”, a explicat Cîţu, după şedinţa de Guvern.

Premierul a menţionat că renunţarea la purtarea măştii de protecţie într-un birou în cazul în care toate persoanele sunt vaccinate anti-COVID s-ar putea aplica de la 1 iunie.

 

 

România educată va avea un buget de 3,7 miliarde euro respectiv 12 din PNRR

 

PNRR
www.unsplash.com

Ajustarea bugetului Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă de la 42 miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus şi modificarea alocărilor pentru proiectul România Educată, care va beneficia de 3,7 miliarde euro, respectiv 12% din PNRR, conform unei declaraţii comune a ministrului Investiţiilor şi Proiectelor, Cristian Ghinea, şi ministrului Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu.

“Coaliţia de guvernare consideră educaţia domeniu prioritar pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi este motivul pentru care varianta agreată acum alocă pentru România Educată peste 12% din cei 29,2 de miliarde euro. Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus şi o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată. PNRR are o alocare pentru educaţie mult peste media europeană”, subliniază cei doi miniştri pe Facebook.

Aceştia au menţionat că bugetul România Educată care se negociază acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro, buget ce include 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare şcolare, cel mai mare program de reducere a abandonului şcolar (530 milioane euro), renovarea campusurilor universitare (300 milioane euro), campusuri şi reforma învăţământului dual (402 milioane euro).

 

Sondaj: Peste jumătate dintre locuitorii democraţiilor lumii cred că libertăţile le-au fost restranse excesiv în pandemie

 

sondaj
www.unsplash.com

Cincizeci şi opt la sută dintre locuitorii democraţiilor lumii se declară mulţumiţi de modul în care guvernele statelor lor au reacţionat la pandemia COVID-19. Asta deşi mai mult de jumătate cred că libertăţile le-au fost restrânse în mod exagerat. Sunt rezultatele unei anchete la nivel global publicate miercuri.
Indicele percepţiei asupra democraţiei (DPI) este cel mai amplu studiu anual care monitorizează atitudinile faţă de democraţie în întreaga lume.

Ancheta a fost întreprinsă de Fundaţia Alianţa Democraţiilor, în colaborare cu compania Latana, şi, potrivit autorilor, este reprezentativă pentru mai mult de 75% din populaţia lumii.

Din cei peste 50.000 de respondenţi din 53 de ţări, puţin peste jumătate au fost de părere că ţara lor este democratică, dar mulţi văd în inegalitatea economică şi puterea companiilor Big Tech ameninţări la adresa democraţiei.

Deşi majoritatea aprobă felul în care guvernele lor au reacţionat la pandemie, 53% cred că libertăţile personale le-au fost restrânse excesiv prin lockdown-uri.

‘Trebuie acum să ieşim din pandemia COVID-19 prin a le oferi oamenilor mai multă democraţie şi libertate’, a afirmat Anders Fogh Rasmussen, preşedintele Fundaţiei Alianţa Democraţiilor, fost secretar general al NATO şi ex-premier danez.

Dintre cei chestionaţi, 64% au indicat inegalitatea economică drept cea mai mare ameninţare pentru democraţie. Respondenţii din Statele Unite au fost cei mai preocupaţi de impactul companiilor Big Tech asupra democraţiei.

La nivel global, aproape jumătate dintre respondenţi sunt îngrijoraţi că Statele Unite ameninţă democraţia din ţările lor, în vreme ce 38% se tem de influenţa Chinei şi 27% de cea a Rusiei.

Per total, 62% dintre respondenţi consideră că reţelele sociale au un impact pozitiv asupra democraţiei în ţara lor. Acest procent este de 76% în Venezuela şi de 72% în Hong Kong, unde reţelele sociale au fost folosite pentru organizarea de proteste şi ulterior interzise. În Statele Unite, procentul respectiv a fost de doar 42%.

Majoritatea celor 53 de state incluse în anchetă sunt democraţii pluripartite, dar printre ele se află şi China, Venezuela, Vietnam şi Arabia Saudită.

 

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×