Ristretto News 7.06.2021

Min

Anca Dragu: Majorarea alocaţiilor copiilor este o decizie politică – ea trebuie să fie foarte bine fundamentată

 

copii
www.unsplash.com

Majorarea alocaţiilor copiilor este o decizie politică, dar ea trebuie să fie foarte bine fundamentată pe cifre tehnice, iar o analiză privind veniturile şi cheltuielile bugetului de stat va fi făcută la jumătatea lunii iulie, după şase luni de execuţie bugetară, a declarat luni preşedintele Senatului, Anca Dragu.

“În primul rând, trebuie să avem cifrele pe masă, majorarea acestor alocaţii costă 2 miliarde de lei. După şase luni de execuţie bugetară, se face de regulă analiza privind veniturile şi cheltuielile bugetului de stat şi a bugetului general consolidat. Deci ar trebui, undeva la jumătatea lunii iulie, să vedem cifrele privind bugetul. Ştim că creşterea economică a fost peste aşteptări, dar trebuie să vedem şi cum stăm la încasări, cum stăm la partea de finanţare a deficitului, pentru că este un deficit încă foarte mare şi atunci decizia trebuia luată cu cifrele pe masă. Este o decizie politică, dar ea trebuie să fie foarte bine fundamentată pe cifre tehnice”, a precizat Dragu.

Ea a fost întrebată dacă alianţa USR PLUS îşi va da votul pentru creşterea alocaţiilor copiilor din această vară.

Dragu a adăugat că ar putea creşte alocările pentru masa caldă pentru elevi, prin includerea cât mai multor şcoli în programul-pilot început în 2016.

 

 

Barna le cere partenerilor de coaliţie să respingă pensiile speciale pentru primari: Vedem voturi surprinzătoare în comisii

 

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a precizat că va solicita partenerilor de coaliţie respingerea pensiilor speciale pentru aleşii locali, menţionând că au existat “voturi suprinzătoare” în acest sens în comisiile parlamentare.

Liderul alianţei a arătat într-o declaraţie acordată presei că subiectul a fost analizat în şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS.

rate bancare
Photo by Josh Appel on Unsplash

“Este o iniţiativă în Parlament, vedem voturi cel puţin surprinzătoare în comisiile parlamentare. USR PLUS rămâne consecvent pe acest mesaj, îl voi transmite şi în această seară la coaliţie. Lupta cu pensiile speciale înseamnă, piesă cu piesă, destructurarea acestui sistem de beneficii şi clientelisme foarte adânc înşurubate şi înţepenite în legislaţia naţională. Tocmai de aceea, faptul că aceste pensii speciale nu au intrat în vigoare… trebuie să ne asigurăm că nici nu se va întâmpla lucrul acesta, pentru că vedem – şi avem experienţa amară a legislaturii trecute – cât de greu sunt eliminate diverse categorii de pensii speciale în momentul în care acestea intră în legislaţia activă. Tocmai de aceea, poziţia noastră este aceea de a bloca şi de a nu permite intrarea în vigoare a acestei iniţiative şi solicităm colegilor de coaliţie să susţină respingerea acestei legi, care ar urma să intre în vigoare la anul”, a precizat Barna la Palatul Parlamentului.

USR a acuzat, joi, parlamentarii PNL, UDMR şi PSD că nu au susţinut la Comisia pentru drepturile omului un aviz pozitiv la proiectul privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru aleşii locali.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat vineri că în prezent nu se plătesc pensii speciale pentru primari, menţionând că el, în mandatul de premier, şi Guvernul Cîţu au prorogat intrarea în vigoare a prevederilor în acest sens a Codului administrativ.

 

 

Prefectul Capitalei: Voi veni cu un răspuns mâine privind cererea de instituire a stării de alertă în Sectorul 1

 

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că va da un răspuns marţi, după ce va primi raportul Gărzii de Mediu, în cazul cererii formulate, vineri, de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă de instituire a stării de alertă în Sectorul 1, în contextul în care nu se ridicau gunoaiele în această zonă administrativă.

gunoi
Photo by the blowup on Unsplash

El a explicat că nu a luat încă o decizie pe tema acestei solicitări, pentru că nu deţine încă toate datele.

“Am primit parţial de la Agenţia de Mediu un răspuns că dumnealor au monitorizat eventuale depăşiri ale indicatorilor, concentraţii de gaze sau PM10, PM 2, nu au descoperit depăşiri ale acestora. DSP a luat măsuri împotriva prestatorului, a amendat prestatorul cu 4.000 de lei şi a dispus ca acesta să-şi reia activitatea pentru spitale în 12 ore, ceea ce s-a întâmplat şi către populaţie în 48 de ore şi la fel lucrul acesta am văzut că se întâmplă. Avem şi aşteptăm pentru mâine Garda de Mediu să ne răspundă care sunt lucrurile pe care dumnealor le-au identificat (…) Garda de Mediu urmează să prezinte raportul mâine, sunt în control la Romprest şi la Primăria Sectorului 1 şi aceştia vor avea nişte concluzii în urma controlului”, a menţionat Alin Stoica, într-o declaraţie pentru presă.

El a spus că în perioada stării de alertă autorităţile locale pot să ia măsuri temporare, inclusiv să încheie un contract pe durată limitată cu un prestator în locul celui care nu furnizează serviciile.

 

 

Sursă ştiri: AGERPRES

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×