Ristretto News 8.06.2021

Min

Valeriu Gheorghiţă: Municipiul Bucureşti este pe primul loc la rata de acoperire vaccinală – 43,8%

 

Aproape 44% din populaţia eligibilă a Bucureştiului, persoane cu vârsta de peste 12 ani, s-a vaccinat anti-COVID până pe 7 iunie, Capitala fiind urmată de judeţul Cluj cu 40,4%, Sibiu – 34%, Braşov – 32,1%, Timiş – 31%, Constanţa – 30,7%, a declarat, marţi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a imunizării împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

vaccinare
Photo by CDC on Unsplash

El a arătat că Bucureştiul şi aceste judeţe se situează mult peste media naţională, care este 25%.

Cea mai mică rată de acoperire vaccinală se înregistrează în judeţele Covasna – 17,5%, Bacău – 16,7%, Giurgiu – 16,2%, Botoşani – 16,1% şi Suceava – 15,1%.

“Aş vrea, în schimb, să menţionez că şi în aceste judeţe rata de acoperire vaccinală a crescut progresiv. Numărul de persoane vaccinate în ultimele săptămâni a crescut, ceea ce este un lucru îmbucurător”, a adăugat şeful CNCAV.

Potrivit acestuia, pe grupe de vârstă, cea mai mare acoperire vaccinală anti-COVID se înregistrează la persoanele de 60 – 69 de ani (35,4%), însemnând în valoare absolută 885.569 de persoane. Pe locul al doilea sunt persoanele de 70 – 79 de ani (33,2% acoperire vaccinală), urmate de grupa de vârstă 50 – 59 de ani (32,5%). “Persoanele tinere, cele mai tinere, 12 – 15 ani, sunt în total 9.211 vaccinate, ceea ce reprezintă 1,1% rată de acoperire vaccinală, iar la persoanele între 16 – 19 ani avem o rată de acoperire vaccinală de 14,2%”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Între timp, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ionel-Sorin Bălan, a declarat că platforma privind certificatele digitale COVID, care vor facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană, implementată în România cu suportul STS, va fi finalizată până la data de 1 iulie a acestui an.

 

 

 

Nazare: Solicitări de garantare de peste 735 milioane de lei, transmise în cadrul programului ”Noua Casă”

 

Valoarea totală a solicitărilor de garantare transmise în cadrul programului “Noua Casă”, în perioada 29 martie – 4 iunie 2021, însumează peste 735 de milioane de lei, a anunţat marţi, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.
El a subliniat că aceasta reprezintă aproximativ 49% din plafonul de 1,5 miliarde lei alocat pentru anul în curs.

noua casa
Photo by Tierra Mallorca on Unsplash

“Dintre cele peste 5.500 de persoane fizice care au aplicat, 84% beneficiază de credite cu o valoare individuală de până la 70.000 de euro, în timp ce 16% beneficiază de credite de până la 140.000 de euro. Valoarea totală a creditelor acordate în baza garanţiilor programului ‘Noua Casă’, până la începutul lunii iunie, este de 1,43 miliarde de lei”, a precizat ministrul, pe reţeaua de socializare.

Programul “Noua Casă” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat.

Garanţiile acordate in cadrul Programului sunt garanţii în numele şi în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcţie de categoria de locuinţă.

Plafoanele maxime ale garanţiilor sunt: de până la 60% pentru creditele pentru locuinţe noi, de până la 140.000 de euro, avansul solicitat beneficiarului fiind de 15%;
de până la 50% pentru credite pentru locuinţe noi de până la 70.000 de euro, avansul solicitat fiind de 5%; de până la 50% pentru credite pentru locuinţe vechi de până la 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%.

 

 

Jens Stoltenberg: Apropierea politică şi militară dintre Rusia şi China creează “noi pericole” pentru NATO

 

Apropierea politică şi militară dintre Rusia şi China creează “noi pericole” pentru NATO şi constituie o “ameninţare” pentru multilateralism, a declarat marţi secretarul general al Alianţei nord-atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, transmite AFP.

“Ordinea bazată pe reguli, baza multilateralismului, este ameninţată. Rusia şi China întreţin de o vreme o colaborare din ce în ce mai intensă, atât din punct de vedere politic, cât şi militar. Este vorba de o nouă dimensiune şi de o serie de provocări pentru NATO. Acest lucru creează noi pericole”, a avertizat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica.

În opinia liderului NATO, aceasta trebuie să “se adapteze” pentru a răspunde în special la “ascensiunea Chinei ca putere militară” şi la “agresivitatea crescândă a Rusiei”, teme care vor fi în prim plan la summitul liderilor aliaţi din 14 iunie de la Bruxelles, în prezenţa preşedintelui SUA Joe Biden.

Deşi “nu vedem China ca un duşman (…), China nu împărtăşeşte valorile noastre. Ea nu crede în democraţie, în libertatea de exprimare sau în libertatea mijloacelor de informare”, a mai spus Jens Stoltenberg.

“China este foarte activă în Africa, Balcanii de Vest şi Arctica. Face investiţii masive în infrastructuri cheie în Europa. În spaţiul cibernetic, este o referinţă. Toate acestea au un impact imens asupra securităţii noastre”, a notat el.

În ceea ce priveşte Rusia, potrivit lui Stoltenberg, NATO observă o “abordare dublă”: “descurajare şi dialog”, în special în ceea ce priveşte controlul armelor.

“Trupele noastre sunt prezente prin rotaţie în ţările baltice, în Polonia şi în România şi avem noi modele de intervenţie, astfel încât, în cazul unei crize, să poată veni rapid noi contingente ca întăriri la faţa locului”, a subliniat Stoltenberg.

Acesta a atenţionat totodată, în ceea ce priveşte Belarus, ţară prietenă a Rusiei care se învecinează cu trei state membre NATO (Polonia, Letonia şi Lituania), că NATO va fi “vigilentă”.

 

Sursă ştiri: AGERPRES

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×