Ristretto News 9.06.2021

Min

Florin Cîţu: Guvernul a aprobat proiectul de lege care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat

 

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat şi prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani, a anunţat premierul Florin Cîţu.

pansionari
Photo by WJ on Unsplash

“Consiliul Legislativ este un aviz opţional, l-am luat în considerare. Noi credem că nu este adevărat, vom merge în Parlamentul României, care este forul legislativ în România, şi acolo sunt sigur că proiectul de lege va putea să fie îmbunătăţit, deşi eu cred că această formă este cea corectă pentru România în acest moment”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul a spus că ia în considerare şi crearea unui mecanism de control al situaţiilor în care se va apela la excepţia care permite cumularea pensiei cu drepturi de autor. “Vom veni cu un mecanism de control ca să ne asigurăm că această excepţie nu este abuzată, în perioada următoare”, a explicat Cîţu.

Întrebat despre faptul că proiectul prevede ca anumite categorii de bugetari să scape de prevederile legii, cum ar fi persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituţie, respectiv senatori, deputaţi, primari, membrii CCR, ai Curţii de Conturi şi alţii, premierul a spus: “Reforma este… Aţi trecut foarte uşor peste un cuvânt foarte important – durata mandatului definit de Constituţie, deci este despre aceste mandate, doar aceste mandate”.

A

ngajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul de serviciu şi intră în pensie, a anunţat miercuri ministrul Muncii Raluca Turcan, după şedinţa de Guvern.

 

 

PSD a depus o moţiune simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea

 

Deputaţii PSD au depus miercuri, în plen, o moţiune simplă împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
“Înaintăm moţiunea simplă intitulată ‘Cristian Ghinea – de la zero la abis’, iniţiată de deputaţii grupului parlamentar al PSD, conform listei anexate”, a informat, în plen, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

 

 

 

Parlamentul European dă undă verde certificatului digital al UE privind COVID-19

 

Steag UE
www.unsplash.com

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat definitiv certificatul digital al UE privind COVID-19, pentru a facilita călătoriile în interiorul Uniunii Europene şi pentru a contribui la redresarea economică, indică un comunicat al Parlamentului European.

Eurodeputaţii au adoptat noile reglementări referitoare la certificatul COVID-19 cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă şi 51 abţineri (cetăţenii Uniunii Europene) şi cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă şi 46 abţineri (resortisanţi ai ţărilor terţe).

Certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie şi va include şi un cod QR. Documentul va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor şi capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană.

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pentru o perioadă de 12 luni. Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie. În acelaşi timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.

Textul trebuie să fie adoptat oficial de Consiliu şi publicat în Jurnalul Oficial al UE. El urmează să intre în vigoare imediat şi să se aplice începând cu 1 iulie 2021.

 

Sursă ştiri: AGERPRES

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×