România, din nou competitivă pe piața carburanților. Avem cea mai ieftină benzină din Europa

Min

Eliminarea supraacizei la carburanți de la 1 ianuarie 2020 a plasat din nou România pe primul loc în ceea ce privește prețul benzinei în Europa. Astfel, am  devansat Bulgaria, cea care a deținut până acum prima poziție. Potrivit Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețiurilor carburanților din UE, administrat de Comisia Europeană, un litru de benzină costă în România 1,086 euro, față de 1.108 euro preț existent la vecinii noștri bulgari. Același lucru se întâmplă și la mototrină, un litru fiind vândut în România cu 1.115 euro, față de 1.123 euro.

 

 

Astfel, potrivit legii promulgate de președintele Klaus Iohannis și votată de Parlament, de la începutul anului, nivelul accizelor a scăzut de la 2.116,09 lei/1000 litri la 1.656 lei/1000 litri la benzină şi de la 1.967,99 lei/1000 l la 1.518 lei/1.000 l la motorină. Acest lucru a presupus eliminarea acelui supliment de 7 cenți la litru sau 32 de bani care se adăuga accizelor deja impuse de Uniunea Europeană. Totuși, inițial, reducerea preconizată era mai mare, de 45 bani pe litru, însă aceste niveluri ale accizelor s-ar fi aflat sub nivelul minim obligatoriu din Uniunea Europeană.

 

Există o directivă europeană care stabiliește un prag minim al accizelor sub care o țară membră nu poate intra. Și în cazul nostru, acestea sunt de 359 de euro pe mia de litri de benzină fără plumb și de 330 de euro pe mia de litri de motorină. Pentru a corecta acest lucru, Ministerul de Finanțe a publicat o nouă grilă a accizelor care au fost actualizate cu inflația, așa cum prevede Codul Fiscal, ceea ce a făcut ca la pompă prețurile să scadă ceva mai puțin. Astfel, nivelurile finale ale accizelor sunt de 1.773 de lei/1.000 de litri pentru benzina fără plumb și de 1.625 de lei/1.000 de litri pentru motorină.

eliminarea_supraaccizei

Chiar și așa, ieftinirea carburanților a fost resimțită și la pompă, un litru de benzină fiind mai ieftin cu aproximativ 31 bani (5,5%), în timp ce prețul motorinei a scăzut cu 30 bani (5,2%). Cu alte cuvinte, un plin costă astăzi cu aproape 20 de lei mai puțin, față de cât era înainte de 1 ianuarie.

 

Ce este supraacciza?

 

Supraacciza la carburanți a fost o măsură introdusă în 2014 de guvernul condus de Victor Ponta atunci când era justificată prin investiții în infrastructură. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. Deși ulterior a fost eliminată, ea fost reintrodusă în 2017 de guvernul condus de Mihai Tudose și de atunci s-a majorat periodic, cea mai recentă majorare a accizei având loc la 1 ianuarie 2019. Potrivit Ministerului de Finanțe, din toamna lui 2017, când a fost reintrodusă, și până în septembrie 2019, statul a încasat din supraaacciza la carburanți 5,7 miliarde de eliminarea_supraaccizeilei, bani care ar fi trebuit utilizați pentru construirea de drumuri și autostrăzi. Supraacciza reprezenta o parte din acciza totală care se adaugă la prețul carburanților, până la 1 ianuarie 2020, acciza totală în România fiind cea mai mare din regiune.

Au existat mai multe inițiative de eliminare a supraaccizei. Inclusiv platforma Democracy Mania a scris o petiție în acest sens, cerând și motivând renunțarea la această taxă ce influențează negativ mai multe sectoare din economie. Eliminarea acesteia va determina creșterea consumulului, scăderea prețului la transportul de mărfuri și totodată va reduce inflația.

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×