Românii își vor putea amâna ratele la bănci, anunță Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor

Min

Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor a declarat într-o postare pe facebook că a agreat cu Banca Națională și sistemul bancar  posibilitatea ca românii să își poată amâna ratele la bănci timp de 9 luni. De măsură pot beneficia atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice.

 

“Da, nu am uitat de persoanele cu credite la bănci!”, a afirmat Cîțu

 

În plină epidemie de coronavirus, când impasul economic și financiar prinde tot mai mult contur, Ministerul Finanțelor caută soluții pentru cei care au contractat credite bancare.

Soluția pe care am propus-o băncii naționale și sistemului bancar este una care ia în calcul mai multe elemente. În primul rând, m-am gândit la perioada de timp. Nu știm cât timp va dura această perioadă, așa că toți cei care doresc să aibă ratele amânate pot să o facă până la 9 luni de zile. Este un termen pe care l-am discutat cu Banca Națională, pentru că era nevoie să înțelegem cum se va finanța sistemul,  și cu sistemul bancar. Până la 9 luni de zile este propunerea pe care am mers eu și a fost agreată de BNR și sistemul bancar. Vom vedea dacă așa va rămâne în ordonață” a declarat Florin Cîțu.

 

Citește și:

Sorry. No data so far.

 

 

Cine va vea acces și cum va fi implmentată măsura propusă de Ministrul Finanțelor

 

Totodată, în mesajul său, Ministrul Finanțelor a subliniat faptul că oricine poate apela la această măsură, atât persoane fizice, cât și persoane juridice.

„Am discutat cine să aibă acces la această amânare și propunerea mea a fost să nu discriminăm, exact ca la IMM-uri, să aibă acces toți românii care vor cere acest lucru. Am discutat și cum vor cere acest lucru. Vor face în scris, prin online. Eu mă gândesc la o variantă care să aibă două etape, una  poate prin telefon și apoi să fie confirmată în scris printr-un email sau o altă modalitate, pentru ca și băncile să aibă ceva scris. Pentru viitor, nu se știe ce se poate întâmpla în viitor“.

Ministrul a explicat că a durat ceva mai mult până când autoritățile au reușit să facă o propunere în acest sens tocmai pentru că soluția identificată nu se oprește aici. Astfel, nu va fi o soluție doar pentru această perioadă, ci se gândesc serios și la modalitățile prin care pot susține atât economia, cât și persoanele fizice după ce va fi trecut acest interval de 9 luni.

 “Și aici discuția cu băncile este să nu existe cumva o povară imediat după această perioadă, să li se ceară cetățenilor și companiilor să vină cu plata ratelor. Reeșalonarea să fie făcută pe o perioadă mai lungă. Această povară să fie împărțită pe termen lung. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă și mă tot gândesc și la alte soluții”, susține ministrul Finanțelor. Florin Cîțu adaugă faptul că ordonanța ar putea fi adoptată în ședința de guvern de joi, mai sunt unele detalii tehnice care trebuie puse la punct. Ordonanța va cuprinde și clarificări pentru măsurile deja luate. Important este că toți cei care cer, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, amânarea ratelor la bancă, vor avea acces la această facilitate.

 

Ministrul Finanțelor a anunțat și o rectificare bugetară, care ar urma să fie făcută săptămâna viitoare

 

“Avem nevoie de resurse pentru Ministerul Sănătății. Astfel, resursele care sunt astăzi la alte ministere trebuie să meargă către Ministerul Sănătății“, a adăugat Florin Cîțu în finalul declarației sale.

 

 

Posted by Florin Cîţu on Wednesday, March 25, 2020

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×