Secretul fericirii. Cum de ocupă nordicii primele locuri?

Min

Țările nordice se clasează pe primele zece locuri în topul celor mai fericite țări din lume Cele mai fericite sunt societățile în care cetățenii au mare încredere în instituțiile publice și în care există o discrepanță cât mai mică între veniturile oamenilor. Pe primul loc în clasament, anul trecut a ieşit Finlanda. Următoarele două locuri pe podium au revenit Danemarcei şi Elveţiei. Suedia este în top 10, clasându-se în 2020 pe locul 7. De ce vorbesc despre Suedia? Pentru că am locuit acolo jumătate de an şi am văzut ce te poate face mai fericit într-o ţară nordică.

Prima impresie

Niciodată nu vezi maşini prăfuite pe stradă. Cred că cea mai proastă afacere pe care ţi-o poţi deschide în Suedia este o spălătorie auto. Sunt piste de biciclete peste tot. Chiar şi pe insule. Iar traficul nu e niciodată aglomerat. Cel mai mult am numărat, în centrul oraşului, 12 maşini la un semafor. Coloană mai mare nu am văzut în şase luni cât am stat în Gotenburg, al doilea oraş ca mărime din Suedia.

Prima surpriză

dinti sanatosi
Photo by S&B Vonlanthen on Unsplash

De cum am ajuns în Suedia, ne-am făcut CNP suedez (personnummer). La vreo două săptămâni, am primit prin poştă (ei au fante în uşile apartamentelor şi scrisorile îţi ajung direct în casă) o programare la dentist (igienist dentar se cheamă la ei) pentru copilul nostru de doar un an şi o lună. Aveam stabilită o zi, o oră şi o policlinică la nici 5 minute de unde locuiam. Ni se oferea posibilitatea să reprogramăm, în cazul în care avem altceva stabilit pentru ziua respectivă.

Nu aveam, aşa că am onorat programarea. Acolo am aflat că tinerii până la 25 de ani beneficiază de tratament dentar gratuit. Pentru a beneficia de aceste servicii însă, e nevoie să meargă la control anual şi să anunţe orice incident/ accident în legătură cu dantura lor. La finalul consultaţiei, după ce am primit toate informaţiile, am fost anunţaţi că, dacă încă vom fi în Suedia, vom primi o nouă programare peste un an, în poştă şi că nu trebuie să ne facem griji că vom uita. Ne vor reaminti ei!

A doua surpriză

grija pentru sanatate
Photo by Total Shape on Unsplash

La scurt timp, am mai primit o scrisoare. De data aceasta eram vizată eu. Mai precis, aveam o programare pentru testul Papanicolau. Da, da! Nu a trebuit să sun eu. Nu a trebuit să-mi caut clinică sau medic, s-a ocupat statul. Şi, la control, am fost informată că voi fi programată anual pentru consult. Nu trebuie să stau şi cu grija asta. După o anumită vârstă (eu nu mă încadram), la fel se procedează şi pentru ecografiile mamare. Way to go!

Easy like… Sunday morning

Ştiţi povestea cu reţetele electronice de la noi? La ei funcţionează aşa: mergi la medic, medicul îţi face reţeta pe PC, iar tu mergi la ce farmacie vrei tu “doar cu buletinul”. Acolo, farmacistul te găseşte în sistem, după CNP, şi îţi dă ce medicamente ţi-au fost recomandate. Ahh, iar pentru copii sunt gratuite medicamentele! Cool, nu?

Ceva ce vreau să văd şi la noi…

Într-o zi, am plecat cu copilul la cumpărături, ca tot omul, în supermarket. Stăteam la coadă, la casă. În faţa mea era un bărbat la vreo 50 de ani. Homeless sau boschetar, cum vreți să îl catalogați. Venise cu un bon valoric din reciclat PET-uri să-l încaseze la casa magazinului. S-a jucat puţin cu copilul meu, apoi s-a luat la ceartă cu tânărul de la casă. Nu înţelegeam ce spun. Nu vorbesc suedeză, dar mă uitam şocată. Bărbatul a ieşit bombănind din magazin, moment în care casierul mi s-a adresat pe un ton îngrijorat: “Sunteţi bine? V-a jignit cu ceva? I-a spus ceva nepotrivit copilului? Vreţi să chem paza? Vreţi să anunţ poliţia să vă însoţească în afara magazinului?”.

A fost pur şi simplu “wow”! Nu a fost cazul de tam-tam, omul nu avea nimic cu mine. Dar felul în care pe casier chiar l-a interesat soarta mea şi a copilului meu a fost impresionant. Şi vorbim despre o ţară ai cărei cetăţeni sunt distanţi, reci…

Unde voiam să ajung: de ce sunt nordicii mai fericiţi?

fericire
Photo by Alex Alvarez on Unsplash
  • Pentru că în toate statele din topul celor mai fericite sistemul funcţionează aşa cum v-am povestit mai devreme.

  • Pentru că cetăţenilor le sunt luate de pe umeri o grămadă de griji. Griji importante, care le pun sănătatea şi chiar viaţa la adăpost. Programări la dentist, pentru copii. Programări la ginecolog, pentru femei. Şi mai ales grija “oare luna asta am bani să duc copilul la dentist?”, “oare luna asta am bani de Papanicolau sau de mamografie?” Prevenţia este tratamentul de bază!

  • Pentru că oamenii îşi poartă de grijă unii altora: îşi sar în ajutor atunci când se impune, deşi sunt destul de “distanțați” fizic.

  • Pentru că au sistemul de transport public atât de bine pus la punct încât nimeni nu se înghesuie să circule cu maşina personală.

  • Pentru că infrastructura este atât de bună, încât au piste de biciclete chiar şi pe cele mai mici insule.

De-asta sunt, după părerea mea, finalandezii, danezii, suedezii mai fericiţi decât noi. De-asta şi din toate celelalte motive expuse de studiul citat la începutul textului. Oare la noi când se va putea implementa un astfel de sistem? Când va deveni prevenţia cel mai bun tratament? Ahhh… staţi puţin! La noi iar e criză “la Sănătate”! Continuă.

 

Despre

Cristina Manea este jurnalist de televiziune și presă scrisă, comunicator și om al cetății conectat la realitățile zilei. Ea filtrează zilnic știrile cele mai tari și le pune în Coffee News și Ristretto News, exclusiv pentru cititorii democracymania.com.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×