Sigilarea dinţilor, o soluţie pentru prevenirea cariilor celor mici

Min

Aproximativ 60-90% dintre adolescenţi se confruntã cu probleme cauzate de caria dentarã. Acest procent se poate explica prin faptul cã, pe lângã igiena precarã, existã un anumit sentiment de teamã atunci când vine vorba de o vizitã la stomatolog, fapt care întârzie tratamentul corespunzãtor şi agraveazã afecţiunea incipientã.

 

Doamna doctor Gabriela Berbece, medic pedonont, considerã cã „primele experienţe ale unui copil cu medicul dentist nu ar trebui sã fie traumatizante, dimpotrivã, sã se desfãşoare cu blândeţe, astfel încât sã transforme vizita celor mici la stomatolog într-o experienţã plãcutã”. În plus, pãrinţii ar trebui sã fie conştienţi de importanţa prevenţiei afecţiunilor dentare înainte acestea sã aparã.

 

Ce este caria dentarã?

 

„O manifestare incipientã a cariei este apariţia unei pete albe, cretoase, de demineralizare, în şanţurile şi în fosetele dinţilor. Aceste pete apar  în timp şi sunt cauzate de reacţia pe care o are acidul din alimente, în mod special zaharuri, când intrã în contact cu placa dentarã staţionatã mai mult timp pe suprafaţa smalţului. Acest acid conduce la pierderea calciului şi a fosfatului din smalţ, urmãtorul pas fiind formarea viitoarei carii dentare”, ne explicã doamna doctor Berbece.

Printre soluţiile de prevenire a cariei dentare se numãrã: sigilarea şanţurilor şi fosetelor dinţilor, fluorizarea şi nu în ultimul rând, reducerea consumului de zahãr.

 

Sigilarea dinţilor.  Când şi cine beneficiazã de aceastã soluţie?

 

Sigilarea, reprezintã una dintre soluţiile de prevenţie a cariei dentare. „Se utilizeazã un lac fluorizat care pãtrunde în şanţurile şi în fosetele dintelui. El formeazã o barierã de protecţie împotriva plãcii bacteriene şi a acizilor.  Astfel,  saliva poate face autocurãţirea suprafeţei dentare mult mai uşor, crescând nivelul protecţiei dintelui. Aceastã procedurã este una neinvazivã şi este recomandat  sã aibã loc imediat dupã ce dinţii au erupt în cavitatea oralã” afirmã doamna doctor Berbece.

Sigilarea se poate face atât la dentiţia temporarã, cât şi la cea permanentã.  Molarii permanenţi care apar la vârsta de 6 ani, de cele mai multe ori, sunt cei mai afectaţi de carie. Mulţi dintre pãrinţi nu cunosc  faptul  cã ei apar în preajma acestei vârste şi de aceea, nu iau seama la apariţia lor pe arcadã. Aceştia vin deseori la consultaţie mult prea târziu pentru a fi aplicatã o metodã de prevenţie şi necesitã direct tratament.

 

Însă pentru ca sigilarea să se poată realiza cu succes, trebuie să se fi încheiat procesul de creștere a dinților. Tocmai de aceea, nu se poate face o recomandare în privința vârstei de la care poate fi recomandată pentru cei mici.  

Etapele sigilării:

 

curățarea în profunzime a suprafeței dentare utilizând niște periuțe rotative care nu afectează smalțul;

– pregătirea continuă prin aplicarea prin injectare, pensulare sau cu ajutorul unui burete a unui gel fluid în a cărui compoziție intră și acid fosforic. Acesta este lăsat să acționeze aproximativ 15-20 de secunde pe suprafața dintelui, apoi zona este spălată și uscată, pregătită pentru aplicarea sigilantului;

– sigilantul se aplică pe fiecare dinte în parte cu ustensile de unică folosință. Operațiunea are în vedere acoperirea tuturor șanțurilor existente în dinte tocmai pentru a împiedica formarea unei carii ulterioare. Acesta se menține aproximativ 10-15 secunde pe suprafața dinților pentru a permite penetrarea și saturarea smalțului, apoi se fotopolimerizează.

– ultima etapă constă în îndepărtarea cu ajutorul pietrelor diamantate a surplusului de sigilant și refacerea morfologiei funcționale a dinților care au beneficiat de sigilare.

 

 

Ceea ce este important de reținut în privința sigilării este că această metodă de prevenție este complet nedureroasă. După sigilarea dinților, se recomandă a ca micuții pacienți să revină la control preventiv o dată la 6 luni.

 

Recomand aducerea cât mai precoce a copiilor în cabinetul stomatologic. Este important pentru acomodarea lor psihicã sã facã cunoştinţã cu mediul respectiv, personalul, instrumentarul etc. şi sã constate cã tramentul dentar poate fi nedurerosne sfãtuieşte doamna doctor Gabriela Berbece.

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×