Sindromul „Știu eu mai bine” și cum ne sufocă puțin câte puțin

Min

Sindromul „Știu eu mai bine” ar putea fi foarte bine boala deceniului; s-a răspândit cu o viteză uimitoare, like cu like, comentariu cu comentariu.

Simptome asociate? Stări de „nu cred în nimic”, „totul e o conspirație”, „vor să ne controleze”, „vor să ne omoare”, „n-am încredere în nimeni”

Tratament: nedescoperit, pentru că nu se încumetă nimeni.

Poate că descrierea vă pare cunoscută. Poate chiar v-ați întrebat dacă nu cumva aveți și voi acest sindrom; eu sigur am făcut-o, de fiecare dată când mi-am spus „poate nu-i chiar așa” după ce am primit cine știe ce diagnostic, cu fiecare „da, dar…” care mi-a trecut prin cap după ce am vorbit cu un specialist într-un domeniu în care eu cu siguranță nu eram expertă.

Poate că până la un moment dat aș fi zis că e un reflex normal; pun la îndoială ca să cercetez, să verific, să fiu atentă, să nu mă las păcălită. Doar că… am trecut de multă vreme de nivelul ăsta. Acum, pe măsură ce citim pe Facebook zeci (sute?) de opinii, avizate ori ba, pare că ne-a cuprins pe toți senzația, subtilă la început, că am citit destul cât să știm ceva și că… poate chiar știm noi mai bine.

E o capcană pe care ne-o întindem singuri.

Acum câteva zile, Democracy Mania a lansat un referendum în care oamenii erau întrebați dacă sunt de acord ca profesorii care nu sunt vaccinați să predea doar online, plecând de la o declarație a ministrului Educației care menționa „o presiune din ce în ce mai mare din partea părinților” ca reluarea școlii cu prezență fizică să fie „doar cu cadrele didactice vaccinate”.

Era o întrebare, nu o afirmație. Chiar un sondaj de opinie, dacă vreți.

Comentariile de pe pagina de Facebook au sunat cam așa. Redau întocmai:

VACCINAREA nu e obligatorie cu serul experimental!

Nu v-a iesit nr de morti si vreti tot mai multi? Terminati cu idioteniile si cu furtisagurile pe seama covid-ului. Ies bani si din costulvaccinurilor si nu vreti sa-i pierdeti?

Daca fac injectia lor letala stiu sigur ca mor, asa le mai ramane viata, o pot lua de la capat, este un sistem criminal. Nu faceti injectia lor pt nimic in lume!

Cine isi asuma ca aceste vaccinurile sunt sigure si eficiente sa obligi sa-si otraveasca corpul cu toate nenorocirile scoase pe piata de niste profitori dintr-un genocid planificat. Fratilor omenirea este in razboi. Scapa cine poate si e sanatos.

Sunt zeci de comentarii de genul ăsta, de la oameni care or fi probabil imunologi sub acoperire, că altfel nimic – nici exprimarea și nici profilul de Facebook – nu-i trădează. Ce mi-e foarte clar este însă că știu ei mai bine. Mai bine ca medicii, vaccinați aproape toți, mai bine ca premieri și șefi de stat, vaccinați și ei cu „serul experimental” mortal.

Cu siguranță știu mai bine ca fraiera de mine. Aia e, m-am înțepat.

Dacă vă uitați la postările de pe Facebook ale medicilor sau, în general, ale oamenilor calificați să vorbească, o să vedeți cum sindromul „știu eu mai bine” e prezent la datorie. O dată la câteva comentarii apare cineva care știe.

Asta, ca să nu zic de ce se întâmplă în comentariile la postările influencerilor sau prin subsolul articolelor de presă, că acolo e festival.

Eu una, cum simt că mă încearcă o stare de genul „poate nu-i așa” sau un început de „știu eu mai bine” încep să mă panichez, am învățat să mă opresc un pic. Oricât mi-ar plăcea să fiu vreo enciclopedie cu tastatură la purtător, chiar nu știu eu mai bine atât de multe lucruri. N-am făcut decât o facultate – chit că una pe bune, dar asta nu-mi dă dreptul să am certitudini despre orice.

Cred că am rămas totuși ultima neștiutoare de pe Facebook, că mă simt cam singură în colțul meu de Internet.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×