Studiu. Cât durează imunitatea dobândită la coronavirus

Min

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Amsterdam demonstrează că imunitatea la coronavirus ar dura doar 6 luni. După această perioadă un pacient s-ar putea reinfecta, informează Euronews.

 

 

Studiul a monitorizat 10 bărbați cu vârsta cuprinsă între 27 și 40 de ani și a avut drept scop determinarea nivelului de anticorpi produși în urma infectării cu cele patru tipuri de coronavirusuri întâlnite la oameni, inclusiv SarsCov-2. Subiecții au fost testați la intervale de 3 și 6 luni.

Aceștia au descoperit o “durată alarmant de scurtă a imunității la coronavirusuri”, observând totodată și “reinfectări frecvente la 12 luni post infecție și o reducere substanțială a anticorpilor după doar 6 luni de la infectare”.

Totodată, cercetătorii olandezi au evidențiat faptul că cele patru tulpini de coronavirus uman sunt “diferite din punct de vedere biologic” și că “nu au foarte multe în comun, înafara producerii unei răceli banale”. Și totuși, o caracteristică similară tuturor ar fi că toate par să inducă o imunitate de scurtă durată urmată de pierderea rapidă de anticorpi. Acest lucru poate fi un numitor comun general pentru coronavirusurile umane.

„Dacă SARS-CoV-2 se va comporta ca un coronavirus sezonier în viitor, ne putem aștepta la un tipar similar altor gripe”, au continuat ei.

Acest lucru aruncă o umbră de îndoială asupra ideii, vehiculate de unele guverne în această perioadă, de a introduce așa-numitele “pașapoarte de imunitate” obținute de persoanele care au contractat COVID-19 și au reușit să se recupereze. Aceste pașapoarte le-ar permite astfel să călătorească fără restricții și să beneficieze de o relaxare a măsurilor de distanțare socială.

“Întrucât imunitatea de protecție se poate pierde în doar 6 luni după infectarea cu coronavirusuri, pare să fie foarte puțin probabilă atingerea imunității funcționale a întregii populații prin infecție naturală“, au avertizat cercetătorii olandezi.

 

 

Un studiu similar a fost lansat recent și în Italia

 

 

Pe 25 mai, în Italia a fost lansat un studiu la scară largă asupra seroprevalenței COVID-19 – nivelul unui agent patogen în rândurile populației. Acesta a fost conceput pentru a înțelege câte persoane au dezvoltat anticorpi împotriva noului coronavirus, chiar și în absența simptomelor.

 

Citește și:

Sorry. No data so far.

 

 

Testul va fi efectuat pe un eșantion de 150 de mii de persoane care au reședința în 2.000 municipalități , distribuite pe sexe, activitate și clase de vârstă. Rezultatele sondajului, difuzate anonim și sub formă agregată, pot fi, de asemenea, utilizate pentru alte studii științifice și pentru analize comparative cu alte țări europene. Participarea nu este obligatorie, dar cunoașterea situației epidemiologice servește fiecărui individ.

 

 

Vaccinul încă se lasă așteptat

 

 

În prezent, nu se cunoaște vreun tratament sau vreun vaccin împotriva noul coronavirus, care a răpus peste 350.000 de vieți la nivel mondial, potrivit Google News.

Însă, conform Organizației Mondiale a Sănătății, 10 vaccinuri se află in prezent în evaluare clinică și încă 114 sunt în evaluare pre-clinică.

Universitatea din Oxford a anunțat săptămâna trecută a trecut în faza a II-a a testării vaccinului pe care îl dezvoltă. Prima fază de testare la care au participat voluntari sănătoși a început în aprilie. Au fost realizate peste 1000 de imunizări și a început urmărirea subiecților.

Faza a II-a a studiului implică extinderea gamei de vârstă a persoanelor pentru a include și următoarele grupe de vârstă: adulți între 56-69 de ani, peste 70 de ani și copii cu vârsta cuprinsă intre 5-12 ani. La această etapă de cercetare vor participa 10.260 de adulți și copii.

Pentru aceste grupuri, cercetătorii vor evalua răspunsul imun la vaccin pentru fiecare grupă de vârstă pentru a afla dacă există variații, dar și modul în care reacționează sistemul imunitar la adulți și copii.

 

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×