“Sunt Aliona, noua ta colegă”. Cât de greu le va fi mamelor din Ucraina să își găsească de muncă la noi?

Min

Cei mai mulți refugiați sunt mame cu copii. Ele nu știu română sau engleză și, având în vedere nevoia de a îngriji copiii, multe dintre ele nu pot avea un program de lucru normal. Cu alte cuvine, mamele ucrainence sunt greu de angajat. Dar nu imposibil.

De câțiva ani, în București, lucrurile s-au schimbat pe piața muncii. Din Centrul Vechi până în Pipera, vezi angajați din Asia lucrând în restaurante, în clădirile de birouri, în mall-uri și hoteluri. Mulți s-au întors acasă odată cu izbucnirea pandemiei. Alții au rămas. Odată cu eliminarea restricțiilor, vor veni și mai mulți, pentru că patronii nu găsesc români pentru posturile oferite. Iar lucrurile se vor schimba și mai mult și mai repede.

Fluxul sutelor de mii de refugiați nu se va opri prea curând

Fluxul sutelor de mii de refugiați care au ajuns în România după invazia Ucrainei de către Rusia nu se va opri prea curând. Și chiar după ce se va opri, nu ne putem aștepta ca ei să se întoarcă acasă foarte repede. Multe orașe ucrainene sunt în ruine, fără electricitate, apă curentă sau locuințe funcționale. În plus, nu știm cât din Ucraina va fi ocupată de trupele rusești și nici cum va arăta partea care va fi controlată de Kiev. Așa că, oricât de importantă este ajutorarea lor acum – cu adăposturi temporare, în pensiuni și cu lucruri de primă necesitate – trebuie să vedem ce putem face pe termen lung pentru zecile de mii de refugiați (poate sute de mii) care vor alege (sau vor fi nevoiți) să rămână în țara noastră. Cei mai mulți refugiați sunt mame cu copii însoțite uneori de bătrâni – rudele în vârstă care au putut ajunge la graniță. Ele nu știu română sau engleză și, având în vedere nevoia de a îngriji copiii, nu pot avea un program de lucru normal. Cu alte cuvine, mamele ucrainence sunt greu de angajat.
Pentru că milioanele de refugiați din Ucraina care se revarsă în UE au nevoie de o sursă de venit, Uniunea Europeană a anticipat această situație și a propus eliminarea barierelor pentru piața muncii din Europa pentru ucrainenii care fug de război. România și-a deschis printre primele piața muncii noilor veniți, fără condiționări. Refugiații (sau mai corect spus, refugiatele) se pot angaja în condiții identice cu cele ale cetățenilor români, însemnând că nu au nevoie de un permis de muncă și nici de viză. ”Dacă vrei sa te angajezi într-un domeniu în care ai experiență sau pentru care ai studiat și nu ai actele necesare (diplome, certificări, atestări) vei da o declarație pe propria răspundere că ai avut parte de pregătire sau ai experiență în domeniu (una dintre cerințe este să nu ai fapte penale la activ). Această declarație este valabilă 12 luni, dar se poate prelungi 6 luni sau 1 an, timp în care vei avea toate drepturile și obligațiile prevăzute de legea muncii. Dacă ai studiat medicina, medicina dentară, veterinară, farmacia, arhitectura sau oricare profesie liberală și vrei să te angajezi in România, trebuie să ai actele necesare”, arată o analiză din presă.

Ce joburi pot primi refugiatele

Cererea de pe piața muncii este ridicată, dar nu neapărat potrivită pentru refugiate. Se caută mai ales bărbați, în sectoare precum construcțiile sau logistica. Sunt căutați tineri cu forță de muncă și cu dispoziție la ore suplimentare în HORECA. Șoferi, paznici, muncitori – peste tot în România este nevoie de angajați, dar parcă cele mai multe sunt făcute pentru bărbați sau tineri în putere.
Există și excepții, bineînțeles. O platformă de joburi a lansat o secțiune în limba ucraineană pentru refugiați și acolo există și poziții deschise în retail de exemplu, sau posturi de birou. Pe măsură ce timpul va trece, iar economiile refugiatelor se vor topi, nevoia de un loc de muncă va deveni vitală. Ele vor accepta un job, acolo unde îl găsesc, ceea ce înseamnă că toată țara, nu doar Capitala și marile orașe vor apărea angajați din Ucraina. Suntem noi cu adevărat pregătiți pentru o astfel de schimbare? Eu sper că da.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×