Libertate avem – dar nu suntem pregătiți și de responsabilitatea care vine cu ea

Min

„Facebook și Youtube, acuzate de Casa Albă că ar fi răspândit informații false despre vaccinul anti-Covid”.

Aproape că mi-am dat ochii peste cap văzând titlul. Văzusem știrea asta sub multe (zeci) de feluri și forme în ultima vreme, până am intrat iar un pic pe Facebook și iar am dat peste câteva fake news-uri share-uite de oamenii din lista mea. Cu toate problemele lui, multe, nu Facebook distribuie fake news. Noi o facem. Ba chiar, de cele mai multe ori, o facem convinși că dăm mai departe ceva ce trebuie să se afle, fără să ne gândim la consecințe.

OK, avem libertate. Știm ce să facem cu ea?

Trăim vremuri de libertate. Opiniile noastre ajung mai ușor ca oricând la sute, poate mii de oameni în câteva ore. Dar suntem pregătiți să ne asumăm și porția de responsabilitate care vine cu asta? Suntem pregătiți măcar să acceptăm că uneori greșim și dăm mai departe informații cel puțin parțial false și să ne cerem scuze? Suntem, ca societate, la nivelul de educație și asumare care să ne pună pe gânduri când vedem o opinie contradictorie?

Nu, eu nu cred că suntem.

Deschideți orice discuție în contradictoriu pe Facebook – veți găsi puține care nu ajung din câteva comentarii la acuzații că mai marii lumii (nu e clar cine sunt, ba rușii, ba americanii, forțele oculte, Bill Gates, încă se dezbate) vor să ne controleze, vor să ne omoare sau ambele. Nici nu e, oricum, clar ce e mai grav. Sigur, uneori, dacă aveți noroc, dați și de un comentariu ironic despre cum vor să ne transforme în extratereștri și să ne ducă să colonizăm Marte sau altă planetă, că tot a deschis Richard Branson drumul. Din păcate, cele mai multe dezbateri în comentarii sunt de fapt un concurs de scos ochii la scară largă, varianta cu adulți nervoși.

Am văzut, în ultima vreme, doar la jurnaliști postări de tipul „scuze, informația pe care am share-uit-o mai devreme pare că nu e fondată, uitați aici ce zic sursele oficiale.”

Scrisul pentru o audiență și puterea lui invizibilă

Dacă mă întrebați pe mine, de fapt asta este esența problemei: jurnaliștii sau oamenii care înțeleg puterea pe care o are scrisul știu că asta vine la pachet și cu responsabilitate. Înțeleg că lucrurile pe care le scriu ei pe un subiect sau altul poate și va schimba ceva. Că toate fake news-urile despre vaccin vor duce la o rată mică de vaccinare și, implicit, la scăderea economiei, adică la o viață mai proastă pentru noi toți. Înțeleg că articolele lor pe teme politice pot influența alegerile, că materialele pe care le scriu despre teme medicale determină, în bine sau în rău, nivelul de educație medicală al cititorilor.

Oamenii care știu ce putere are scrisul cu audiență știu, dar noi, oamenii obișnuiți care avem acum, cu Facebookul în mâini, și scrisul la îndemână, și audiența nu-s foarte sigură că știm. Sau că înțelegem cât de mult contribuim la valul de fake news, voit sau nu.

Când ne ia valul general al entuziasmului pe Facebook, dăm share mai repede decât ne punem întrebări. Și e momentul să ne punem întrebări, să ne asumăm ce dăm mai departe, ce le spunem părinților că am citit pe Facebook și, mai ales, cum ne învățăm copiii să înțeleagă că libertatea vine mereu la pachet cu responsabilitatea. Dacă nu vom ști să fim responsabili, nu vom fi liberi.

Știrea de mai sus este doar primul semn că e un moment bun să învățăm să ne punem întrebări înainte să distribuim informații, că Facebook va limita tot mai mult libertatea de opinie, în lipsă de alte soluții. De fapt a început deja, uitați-vă la câte postări se șterg pentru încălcarea termenilor și condițiilor. Până la urmă, e un business, nu terenul nostru de joacă.

Cu întrebările la îndemână

E un instrument pe care am învățat să-l folosim; de acum trebuie să învățăm să-l folosim bine dacă vrem să ne servească. Și e o lecție pentru noi toți, în vreme de pandemie, că poate uitasem că fake news-ul omoară oameni. În plină pandemie am ascultat un medic spunând „aproape toți pacienții care-mi ajung la spital cu COVID îmi spun că n-au crezut că există boala asta până n-au făcut-o”. Unii din oamenii ăștia care n-au crezut, pentru că au văzut ei pe Facebook că e o conspirație mondială, nu mai sunt azi cu noi să ne spună ce mai cred.

Nu Facebookul propagă fake news-uri despre vaccin și pandemie, noi o facem. Și e momentul să ne punem întrebări. Înainte de fiecare share.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×