Țara celor liberi și vaccinați

Min

Dovada vaccinarii devine obligatorie pentru angajații statului in SUA. Măsura și-a dovedit efcacitate și în alte state, unde numărul de vaccinați a crescut după implementarea unei astfel de măsuri.

Din 22 noiembrie toți angajații federali din SUA trebuie să fie vaccinați cu schema completă pentru veni a birou. Măsura se aplică și contractorilor care fac business cu instituțiile federale. Iar autoritățile vor să impună și firmelor private cu peste 100 de angajați, indiferent dacă fac sau nu afaceri cu guvernul federal, să ceară propriilor angajați dovada vaccinării sau teste efectuate periodic. Măsura obligativității vaccinării este remarcabilă într-o țară profund dezbinată când vine vorba de drepturi de orice fel. De la dreptul de a face avort până la dreptul de a cumpăra o armă (sau mai multe) și la dreptul de a cumpăra ”la liber” marijuana, America este (știm din filme) țara oamenilor liberi.

Dar libertatea nu înseamnă haos, știe la fel de bine America. Și trolii. Care au exploatat cu succes orice aspect al pandemiei care a născut o controversă – de la purtatul măștii în public, care nu ar fi ”patriotic”, la experimentele care s-ar face prin vaccinare. În ciuda confuziei aparent generalizate provocate de toate controversele mai mult sau mai puțin reale, administrația Biden a reușit sa ducă la capăt acest proiect într-un moment când ritmul de vaccinare a rămas în urma altor state, la circa 67%. Așadar, autoritățile de la Washington speră că obligativitatea vaccinării va fi un adevărat booster pentru campania de vaccinare.

Frica de certificat, mai mare decât teama de spital

Dacă am mai aveam nevoie de dovezi că o astfel de politică are succes, e suficient sa ne aducem aminte ce s-a întâmplat în România când autoritățile de la București au introdus astfel de măsuri. Deși firave în comparație cu ce se întâmplă SUA și alte țări occidentale, ele au schimbat radical ritmul vaccinării. Un milion de români au făcut prima doză în 5 săptămâni. Și asta după ce o vară întreagă cu nu am depășit 20 de mii de vaccinări pe zi. Și mai interesant, vârful de vaccinare a fost la o lună după creșterea bruscă a infectărilor de la începutul toamnei, cu recorduri de infectări și de morți la ATI.

Este trist și paradoxal, dar așa funcționăm – moartea altora, oricât de mulți, ne afectează mai puțin decât impunerea certificatului verde la mall. După sperietură, văzând că noile măsuri întârzie să apară – cum ar fi de exemplu impunerea vaccinării tuturor angajaților de stat și în toate instituțiile publice – apetitul nevaccinaților de a face prima doză a scăzut dramatic. Așadar, calea de urmat este clară și dovedit eficientă. Dacă vaccinul este bun și salvează vieți, atunci certificatul verde obligatoriu este rețeta pentru vaccinarea în masă.

Oare după câți morți vom adopta obligativitatea certificatului verde pe scară largă? Dacă acesta este costul de a rămâne în viață, ei bine el este unul foarte mic. ”Freedom is not free” este gravat în cadrul Memorialului Războiului din Coreea din Washington. Este cât se poate de actual. Din fericire, nu trebuie să mergem la război, doar la vaccin.

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×