Un anticorp capabil să neutralizeze coronavirusul a fost descoperit de o echipă de cercetători belgieni și americani

Min

Descoperirea reprezintă un pas important în dezvoltarea unui potențial medicament antiviral împotriva noului coronavirus.

 

VIB-UGent, laboratorul lui Xavier Saelens, reputat cercetător belgian, a anunțat descoperirea unui anticorp unic, capabil să neutralizeze o variantă de laborator a virusului care provoacă COVID-19. Anticorpul a fost dezvoltat în colaborare cu două grupuri de cercetare din Germania și SUA.

Deși laboratorul își începuse munca de cercetare încă de la apariția primelor cazuri de COVID-19, rezultatele obținute de oamenii de știință oferă primele dovezi că anticorpul ar putea preveni noul coronavirus să infecteze celulele umane. Totodată, anticorpul poate fi, de asemenea, produs la scară largă folosind procese de producție care sunt comune în industria biofarmaceutică.

Ceea ce este foarte important este că, spre deosebire de vaccinuri, un anticorp oferă protecție imediată – deși pe o durată mai scurtă. Avantajul acestei abordări față de vaccinuri este că pacienții nu trebuie să-și producă singuri anticorpi. Cele mai vulnerabile grupuri, cum ar fi persoanele în vârstă, adesea au un răspuns modest la vaccinuri, ceea ce înseamnă că protecția lor poate fi incompletă. Asistenții medicali sau persoanele cu risc crescut de expunere la virus pot beneficia, de asemenea, de o protecție imediată. Prin urmare, acest tip de medicament poate fi un instrument important în combaterea pandemiei actuale.

Prof. Xavier Saelens

Vorbind despre importanța descoperii știintifice, Prof. Saelens a sublinit: „Acest important pas înainte în lupta împotriva COVID-19 este rezultatul muncii în echipă pe care membrii laboratorului meu au realizat-o alături de grupul de cercetare al profesorului Nico Callewaert (Centrul VIB-UGent pentru Biotehnologie Medicală).

Alături de cercetătorii belgieni au colaborat și membrii ai laboratoarelor lui Jason McLellan (Universitatea din Texas din Austin, SUA) și Markus Hoffmann și Stefan Pöhlmann (Centrul German al Primatului – Institutul Leibniz pentru Cercetarea Primului, Göttingen, Germania).

Însă pentru ca anticorpul să poată fi utilizat pe scară largă pentru combaterea pandemiei, este necesară confirmarea acestor rezultate utilizând tulpina de coronavirus patogen. În prezent, cercetătorii belgieni împreună cu colaboratorii lor realizează experimente pentru a verifica eficacitatea anticorpului și în cazul tulpinii patogene COVID-19.

Cercetătorii VIB pregătesc, de asemenea, faza de test preclinic pentru un tratament cu coronavirus. Deși aceste primele rezultate sunt extrem de promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma întregul potențial al acestui medicament bazat pe anticorpi îndreptat împotriva COVID-19.

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×