Un brad din Sibiu concurează pentru titlul Arborele European al Anului 2020

Min

Un brad de argint (Abies Alba) din Munții Cindrel, comuna Gura Râului, este singurul copac din România care a ajuns în finala concursului Arborele European al Anului 2020

 

“Paznicul Cibinului”, asa cum este supranumit, concurează pentru titlul de Arborele Anului cu alți 14 copaci din alte țări: Plopul singuratic din Federaţia Rusă, Arborele Vrăjitoarei din Irlanda, Copacul libertăţii din Kaposvar (Ungaria), Paznicul satului inundat din Republica Cehă sau Arborele libertăţii din Belgia. În cadrul competiției, care urmărește găsirea și promovarea copacilor cu cele mai interesante povești, se regăsesc și participanți Bulgaria, Croația, Olanda, Franța, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania și, în final, Regatul Unit.

 

Despre “Paznicul Cibinului” se spune că are aproximativ 500 de ani. Legenda sa spune că pe valea Cibinului, trăia un păstor care avea 10 oi. Într-o zi furtunoasă, păstorul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu, să-i găsească animalele pierdute. Adormind, a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Trezindu-se, visul deveni realitate. Tânărul se urcă în vârful bradului și văzu oile. Întors acasă, i-a povestit mamei miracolul, iar sătenii au hotărât să ocrotească bradul legendar.

 

 

“Arborele European al Anului”, o competiție ce promovează implicarea 

 

arborele_anului

Competiția “Arborele European al Anului” a avut prima ediție în 2011 și în cadrul ei au participat 5 țări, printre care și România. În acel an, un tei vechi de peste 500 de ani din satul Leliceni, județul Harghita, a primit cea mai înaltă distincție. De atunci, numărul țărilor participante a crescut constant, ajungând în prezent la 16. Câștigătorul este desemnat pe baza voturilor publicului, la votare participând anual câteva sute de mii de oameni. Ceremonia de decernare a premiului are loc în martie la Parlamentul European de la Bruxelles.

 

Anual, odată cu lansarea competiției și stabilirea arborilor participanți, se organizează tururi de vizitare a copacilor înscriși în concurs, dar și evenimente legate de protecția mediului, ateliere pentru copii și concursuri de artă, toate produsele culturale rezultate fiind expuse în cadrul Galei de la Bruxelles.

 

Competiția “Arborele European al anului” este organizată de Environmental Partnerschip Association, o grupare de șase fundații din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, care sprijină proiectele orientate asupra protecției mediului și stimulării implicării comunităților locale. De la înființarea sa, în decurs de peste 20 de ani, EPA a sprijinit aceste proiecte prin contribuții tip donație, însumând contribuții de peste 10 milioane de EURO.

 

Însă dincolo de revelarea frumuseții incontestabile a copacilor înscriși în competiție, scopul acesteia este de a atrage atenția asupra arborilor care reprezintă o bogăție naturală și culturală importantă, ce ar trebui octorită și prețuită la justa ei valoare. Astfel, tema protejării copacilor, purtători ai specificului local, revine ca o precupare constantă a iubitorilor de natură de pe tot continentul European.

 

Pentru România reprezintă o oportunitate de promovare a bogățiilor naturale care ar trebui protejate și conservate în cadrul comunității.

 

Votează “Paznicul Cibinului”!

 

Votul pentru Arborele European al Anului 2020 se deschide pe 1 februarie și durează până la sfârșitul lunii. Puteți vota “Paznicul Cibinului” aici.

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×