Un experiment al unei învățătoare demonstrează importanța spălării mâinilor

Min

Aceasta a avut nevoie de doar 5 felii de pâine pentru a le arăta copiilor, și cu această ocazie, întregii lumi, cum acționează microbii și cum pot fi distruși utilizând apa și săpunul.

 

Microbii sunt peste tot și atâta timp cât nu îi vedem, putem crede cu ușurință că nu există. Însă Dayna Robertson de la Discovery Elementary School din Idaho Falls, SUA, a pus la cale un experiment simplu, care poate fi reprodus de oricine dorește să se convingă singur de rezultate. Experimentul, ajuns viral pe facebook, a fost preluat ca știre și de postul local de televiziune Local News 8 abc. 

 

felii_paine
Sursă foto: Jaralee Annice Metcalf Facebook page

 

Dorind să le arate copiilor cât de important este spălatul pe mâini ca rutină zilnică, învățătoarea, împreună cu specialistul în comportament Jaralee Metcalf Robertson, au pus la cale următorul experiment : au luat 5 felii de pâine proaspătă și au utilizat-o astfel: cu prima felie au rugat copiii să șteargă laptopurile din clasă, fiind binecunoscut faptul că, în timp, tastatura reține foarte mulți microbi. A doua felie a fost atinsă de copii cu mâinile murdare. A treia felie a fost atinsă de elevi după ce au utilizat gel antibacterian. A patra felie a fost atinsă de copiii care s-au spălat în prealabil cu apă și săpun. Iar ultima felie a fost păstrată neatinsă.

 

Fiecare bucată de pâine a fost sigilată într-o pungă individuală de plastic și depozitată pentru a vedea ce se întâmplă o lună mai târziu. Rezultatele i-a lăsat pe toți cu gura căscată.

 

După 3-4 săptămâni copii au avut ocazia să vadă cu ochii lor cum germenii prin viață și dezvoltă mucegai pe feliile de pâine. Surprinzător a fost să observe că pâinea neatinsă s-a uscat, dar nu a dezvoltat mucegai demonstrând astfel că nu a fost contaminată, la fel și felia care a fost atinsă cu mâinile spălate cu apă și săpun.

experiment_maini_murdare
Sursă foto: Jaralee Annice Metcalf Facebook page
experiment_maini_murdare
Sursă foto: Jaralee Annice Metcalf Facebook page

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Însă cea cu care au fost șterse laptopurile clasei era neagră, fiind complet acoperită de mucegai. Și nici cea care fusese atinsă de copii după ce utilizaseră gelul antibacterian nu arăta mai bine. Și ea dezvoltase mucegai, semn că aceste produse nu oferă același nivel de curățenie pe care l-am obține dacă ne-am spăla pe mâini cu săpun!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toată lumea se bazează pe aceste geluri antibacteriene zi de zi. Rezultatele obținute de noi îi vor face pe oameni să își dea seama că utilizându-le, poate suntem puțin mai murdari decât credeam” a declarat Robertson.

experiment_maini_murdare
Sursă foto: Jaralee Annice Metcalf Facebook page

Specialistul în comportament, Jaralee Metcalf a postat rezultatele experimentului pe pagina sa de facebook, iar postarea a devenit virală în scurt timp. Chiar dacă pâinea a fost în cele din urmă aruncată, impactul experimentului va rămâne, demonstrând din plin importanța spălatului cât mai des pe mâini.

 

 

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×