Un nou studiu arată când ar fi apărut de fapt coronavirusul. Mult mai devreme decât au declarat autoritățile chineze

Min

O creștere a căutărilor pe internet a simptomelor specifice Covid-19, dar și o supraaglomerare a spitalelor din Wuhan în perioada respectivă sugerează faptul că boala ar fi putut să apară încă din vara anului trecut, potrivit rezultatelor unui studiu americano-britanic, informează The Guardian. Analiza a fost realizată cu ajutorul unei discipline relativ recente, “epidemiologia digitală”.

 

 

Tot mai multe voci din comunitatea științifică au afirmat că pandemia de coronavirus ar fi izbucnit mult mai devreme decât au anunțat oficial autoritățile chineze. Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Boston și de la Harvard Medical School vine în sprijinul acestor afirmații, demonstrând cu ajutorul epidemiologiei digitale posibilitatea ca virusul să fi apărut în Wuhan la sfârșitul lunii august 2019. 

Coronavirusul, care provine de la un virus care poate fi transmis de la animale la oameni, a fost identificat pentru prima dată în decembrie 2019 în piața Huanan din Wuhan, unde animale exotice erau vândute vii. Experții au stabilit apoi că o versiune genetică anterioară a virusului ar fi apărut la sfârșitul lunii noiembrie 2019. Un articol din cotidianul Hong Kong South China Morning Post care cita surse guvernamentale relata faptul că tot atunci a fost găsit un “pacient zero”.

 

O echipă de cercetători condusă de Elaine Nsoesie de la Universitatea Boston a analizat 111 imagini din Wuhan surprinse prin satelit în perioad acuprinsă între ianuarie 2018 și aprilie 2020. Noul studiu, ce are la bază studiul epidemiologiei digitale, a fost publicat la începutul lunii iunie.

 

În urma analizării imaginilor, autorii cercetării au remarcat „o creștere puternică a prezenței din august 2019” în parcările spitalelor din Wuhan, „culminând cu un vârf în decembrie 2019”. “Creșterea traficului spitalicesc și a cuvintelor cheie despre simptomele specifice coronavirusului la Wuhan a început înainte de presupusul debut al pandemiei de SARS-Cov-2 în decembrie 2019”, precizează studiul Harvard Medical School.

 

parcari wuhan
Sursă foto: Capital

 

Oamenii de știință au monitorizat și cuvintele cheie cele mai căutate pe motorul de căutare chinez, Baidu. Cercetătorii au observat o creștere a numărului de căutări pentru cuvântul “tuse”, care poate corespunde gripei sezoniere, dar și pentru cuvântul “diaree” care, potrivit autorilor, poate fi un simptom specific al Covid-19. “În august, am observat o creștere semnificativă a căutărilor legate de diaree, care nu a fost niciodată văzută în gripa sezonieră anterioară sau care nu a fost reflectată în datele de cercetare pentru tuse”, au adăugat oamenii de știință. Dacă cele mai cunoscute simptome ale coronavirusului sunt cele ale sistemului respirator, studiul sugerează că diareea “ar putea juca un rol important în transmiterea comunitară a bolii.

 

Citește și:

Sorry. No data so far.

 

 

Autorii au ajuns la concluzia că, dacă nu au putut afirma categoric că datele identificate sunt legate de Covid-19, studiul confirmă rezultatele altor cercetări pe această temă. „În pofida faptului că nu suntem în măsură să confirmăm dacă creşterea acestor volume are o legătură directă cu noul coronavirus, rezultatele noastre susţin alte lucrări recente care arată că el a apărut înainte de detectarea lui în piaţa de fructe de mare Huanan. Aceste rezultate coroborează de asemenea ipoteza potrivit căreia virusul a apărut în mod natural în sudul Chinei şi circula deja în momentul în care s-a declarat epidemia la Wuhan”, se mai arată în studiul respectiv.

 

 

Vulnerabilitățile studiului

 

Unii oameni de știință au subliniat potențialele puncte slabe ale studiului Harvard, care poate fi considerat un punct de plecare pentru o cercetare amănunțită.

Paul Digard, profesor de de virusologie la Universitatea din Edinburgh, a spus că utilizarea datelor motorului de căutare și a imaginilor obținute prin satelit ale traficului din spital pentru a detecta potențialele focare ale bolii a fost „o idee interesantă cu un anumit grad de validitate”. Studiul ar fi fost mai convingător dacă activitatea crescută din spitalele din Wuhan ar fi fost comparată cu activitatea din alte spitale chineze în același timp, a spus el.

„Este important să ne amintim că datele sunt corelative și (după cum recunosc autorii) nu pot identifica cauza intensificării traficului în acea perioadă. Concentrându-se doar pe spitalele din Wuhan, epicentrul recunoscut al focarului, studiul realizează o corelație forțată. Ar fi fost interesant (și probabil mult mai convingător) să fi realizat analize comparative și cu spitale din alte orașe chineze din afara regiunii Hubei ”, a spus el.

 

imagini satelit
Imagini ale spitalelor din Wuhan surprinse din satelit Sursă foto: The Guardian

 

Keith Neal, profesor emerit în epidemiologia bolilor infecțioase de la Universitatea din Nottingham, a subliniat că unul dintre cele două spitale studiate a fost Spitalul de Pediatrie din Wuhan, descris în lucrare drept „cel mai mare spital pediatric din Hubei”. Dar, pe de altă parte, se știe faptul că relativ puțini copii au fost spitalizați fiind infectați cu Covid-19 . “Comentariul potrivit căruia spitalele de copii au fost afectate … sugerează că probabil nu a fost vorba de Covid-19”, a spus el.

 

Autoritățile chineze au respins imediat rezultatele studiului

 

Reacția Chinei nu s-a lăsat prea mult așteptată. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, a declarat: “Cred că este ridicol, incredibil de ridicol, să ajungem la această concluzie bazată pe observații superficiale, cum ar fi volumul traficului.”

 

Consensul științific asupra originii pandemiei de Covid-19 este că agentul patogen SARS-CoV-2 a suferit o mutație naturală fiind capabil să treacă de la animale la oameni, primul caz de infectare având loc în piața Huanan din Wuhan. Ulterior, s-a răspândit rapid la populația orașului, dar și în întreaga provincie Hubei înainte ca autoritățile să instituie carantina totală pe 23 ianuarie.

 

Cu toate acestea, cercetătorii de la Harvard subliniază că studiile epidemiologice inițiale, care au identificat piața Huanan drept sursă a focarului, au inclus mai mulți pacienți infectați cu Covid-19 care nu au avut nicio legătură cu piața, „lăsând deschisă posibilitatea unor puncte alternative de origine și răspândire comunitară”.  

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×