Unui tânăr nevăzător i s-a interzis accesul în tren pe motiv că era însoțit de câinele ghid!

Min

El este Silviu Roșu, un tânăr nevăzător din Cluj-Napoca. Acesta a povestit pe facebook o experiență neplăcută atunci când a fost nevoit să călătorească cu trenul de la București înapoi în orașul unde locuiește. “Nașul” i-a refuzat accesul la vagonul cușetă acolo unde își cumpărase bilet pe motiv că animalele nu au voie în vagoanele de călători! 

 

 

Când avea doar un an, Silviu a fost diagnosticat cu glaucom, o boală care poate genera orbire. După mai multe operații eșuate, Silviu a rămas orb la doar 9 ani. De atunci încearcă să își ducă viața într-un mediu ostil, avându-l drept ajutor de nădejde pe Basil, câinele său ghid, dresat special pentru a-l ajuta pe Silviu să rămână independent.

 

Însă lipsa de educație, de minime cunoștințe și de empatie pentru persoanele cu dizabilități din partea celor care ar trebui să îi ajute, generează situații în care aceștia ajung să fie discriminați.

 

Iată povestea lui Silviu, așa cum singur și-a spus-o pe contul său de facebook.

Luni, în data de 27 Ianuarie 2020, mă îndreptam liniștit spre gară, de unde urma sa călătoresc la Cluj. Menționez că eram împreună cu câinele ghid, dar când să ajung lângă vagonul de cușetă, ce să vezi, domnul controlor s-a impus brusc prin forță fizică spunându-mi, într-un mod foarte agresiv că nu am voieorb cu câinele în vagonul de cușetă. Am început, desigur, să spun aceeași poveste a nu știu câta oară : că am circulat de mai multe ori și este posibil pentru că există o lege care permite accesul câinilor ghizi în orice mijloc de transport. Dumnealui a continuat, fără să coboare tonul, să-mi interzică urcarea în tren, în condițiile în care mai erau 3 minute până ce trenul pleca. El continua să-mi arate cu degetul unde e celalalt vagon, de clasa a doua, unde, după el, aș fi avut voie, de menționat că sunt nevăzător și, evident, nu vedeam unde îmi arăta cu degetul.

 

În fine, am încercat să-l conving că există legea 448, articolul 64 care permite accesul liber al câinilor în orice loc. El a continuat să fie agresiv, m-a ținut la capătul culoarului, a continuat să țipe agresiv la mine, nici măcar nu a încercat să găsească o variantă pentru a-mi ocupa și eu locul în cabina de cușetă.

 

 În acel moment, în care mă simțeam umilit și obosit, am sunat la 112 și i-am explicat celor de la poliție ce mi s-a întâmplat. La stația Ploiești a venit o doamnă polițistă, m-a legitimat, i-am explicat toată situația, ca în final să-mi spună că am dreptate și trebuie să-mi ocup locul. “Domnul” controlor a înțeles în sfârșit, dar nu a ezitat să-mi spună, bătându-se cu pumnul în piept că tot el are dreptate, dar pentru a-mi arăta că e om bun, mi-a găsit și mie un loc. Vreau să subliniez faptul că majoritatea oamenilor din mai multe cabine de cușetă mă asteptau să vin la ei, să dorm, dar cea mai mare problemă o avea controlorul pentru că, în legea lor învechită din minte nu apare că avem voie și noi să circulăm cu un câine ghid.

 

Și totuși animalele pot călători…

 

CFR interzice transportul animalelor, păsărilor, reptilelor, peștilor și insectelor vii în vagoanele de călători. Totuși, în vagoanele de călători, la clasa a II-a, este permis transportul câinilor însoţiţi în următoarele condiţii: au botniță, sunt ţinuţi în lesă pe podeaua vagonului, în compartimente și nici un călător nu protestează. Câinii, pisicile şi animalele mici, ţinute în braţe, precum şi păsările mici în colivii pot fi transportate fãrã platã, dacã nici un cãlãtor nu protesteazã. Dacă alţi călători protestează, personalul de tren sau cel de control, în cazuri bine justificate, poate interzice cãlãtoria cu aceste animale.

 

În plus, pentru transportul unui câine se poate face prin emiterea unui bilet în valoare de 50% din tariful tren Regio, clasa a 2-a, pentru un adult, pe acelaşi parcurs. Pentru un câine care este transportat în vagoanele de călători fără a se prezenta biletul de călătorie se eliberează bilet de călătorie eliberat în tren la tarif integral de taxare în tren, corespunzător rangului trenului şi distanţei kilometrice pe care circulă călătorul, proprietar al câinelui.

 

Însă nu există nici măcar un singur cuvânt despre situația câinilor însoțitori ai persoanelor cu dizabilități. Astfel, ne întrebăm și noi, ca Silviu în finalul postării sale: “Când, oare se vor gândi cei de la CFR călători și la această categorie de persoane? Când ne vom schimba și noi puțin mentalitatea, ca să fim și noi mai îngâduitori cu cei din jurul nostru?

 

Democracy Mania a inițiat o petiție pentru mărirea indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități, pe care o puteți consulta și semna aici. 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×