Victima nu e vinovată. Noi suntem.

Min

Zilele trecute, o publicație din România (nu contează cum se numește; nu e nici prima, nici singura care face orice pentru audiență) a numit „orgie” un viol în grup asupra unei fetițe de 10 ani. Potrivit publicației, victima ar fi fost o „campioană la sex”, iar actul – filmat de agresori – ar fi fost consensual.

Așadar, un copil de 10 ani, încolțit de o gașcă de abuzatori, speriat și rușinat de șantajul unor agresori, a cedat în fața fricii. Și ce să vezi, tot ea e vinovată și ajunge subiect de presă. Da, o fetiță de 10 ani a fost victima unui viol în grup și, vorba lui Tudor Chirilă într-o piesă celebră, „nimeni n-a intervenit”. Dacă simțiți că vă explodează capul de nervi și frustrare, vă înțeleg perfect.

Toată adolescența mea am auzit replici de genul ăsta: „nu-ți lua o fustă așa scurtă, că ți-o ceri”. Sau „nu umbla noaptea pe stradă, că o cauți cu lumânarea”. De fapt, nu doar eu, cred că toate prietenele mele au auzit, destul de des, replici asemănătoare. Pentru că da, în colțul întunecat al minții multora dintre noi, victima este, cel puțin parțial, de vină pentru ce i se întâmplă.

N-am putut să o salvăm, dar îi găsim justificări abuzatorului

Și cred că este momentul să încercăm să înțelegem psihologia victimei, măcar atât cât să nu perpetuăm ideea că victima e vinovată. Măcar cât să știm că și noi, puși în situația victimei, am reacționa așa cum nu ne așteptăm: cuprinși de o frică irațională, groază, panică paralizantă, de o scârbă profundă. Măcar cât pentru un dram de empatie care să ne ajute să ne punem în locul victimei. Cât să ne suspendăm o clipă impulsul de a judeca. Pentru că altfel, dacă nu reușim să dăm dovadă de această minimă dovadă de umanitate, suntem cu toții vinovați de perpetuarea abuzului. Nu victima este vinovată. Noi suntem – pentru că n-am putut, ca societate, să o salvăm, dar am putut în schimb să-i găsim justificări abuzatorului.

De câte ori …

De câte ori ne vom gândi că victima e vinovată, să ne amintim că am susținut tacit, uneori și financiar, instituții care s-au opus introducerii educației sexuale în școli, cu argumente iraționale, mistice și complet învechite.

De câte ori ne vom gândi că victima e vinovată, să ne amintim că noi, ca societate, nu am sancționat în niciun fel judecătorii care au eliberat condiționat sau pentru bună purtare infractori periculoși, adesea abuzatori sau violatori.

De câte ori ne vom gândi că victima e vinovată, să ne aducem aminte că sunt sute de violuri care rămân neraportate, în multe dintre satele României. De multe ori, victimele sunt minore și nu vorbesc despre abuz – de frică, de rușine că află satul, de teamă că poliția va zice că „așa-ți trebuie”, sau „las’ că nici tu nu ești ușă de biserică” și altele din categoria asta.

De câte ori ne vom gândi că victima e vinovată, să ne aducem aminte că ne-am făcut educația noastră sexuală aflând de la prieteni sau din revistele pentru adolescenți, iar copiii noștri și-o fac pe Internet sau Pornhub, nu din surse sigure, nu de la medici, nu de la școală. Ar fi avut șansa asta, dar le-am ratat-o noi, că eram un pic ocupați cu Catedrala Mântuirii Neamului.

De câte ori ne gândim că victima este vinovată, să ne aducem aminte că victima poate fi mâine oricare din noi. Sau oricare dintre copiii noștri. Și că oamenii la care ne vom duce pentru ajutor se vor gândi că totuși suntem, măcar parțial, vinovați. Așa funcționează cercurile vicioase pe care noi le construim și le menținem vii, generație după generație. Așa distrugem lumea aia mai bună pe care o construim pentru copiii noștri.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×