Vio nu e moartă, Vio se transformă

Min

Ei, și nu s-a făcut bine 20-21 (vă mai amintiți, nu? Adică la doar un anișor după 20-20), că doamna Viorica Dăncilă și-a găsit job. N-a găsit loc de „maneger”, cum a scris într-o declarație de avere, dar tot a prins unul de consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, pe Strategia de Sustenabilitate și Energie Verde. Cine a văzut breaking news-ul ăsta în dimineața zilei de marți, și-a spus fie că citește ceva de pe TimesNewRoman, fie că e vreun fake news.

Nu, stimați cititori, e semn că oamenii buni, profesioniștii adevărați nu se pierd niciodată. E o știre pe surse, deocamdată, dar care ne face să deschidem rapid site-urile de bilete de avion și să cumpărăm doar unul dus, la mii de kilometri depărtare de țara asta defectă. (Domnul Adrian Vasilescu, consilier personal al domnului Isărescu, a corectat informația: dna Dăncilă e doar consultant, nu consilier: „Dânsa nu e consiliera Guvernatorului ci este consultant în Departamentul Economie Verde. Pentru că finanțările pentru economia verde vor forma o categorie specială în bătălia în intrarea în zona Euro. D-na Dăncilă a fost parlamentar, are blazon de fost premier, a avut relații speciale cu ecologiștii din Parlamentul European.”)

Muzeul figurilor de ceară

Dacă tot veni vorba de blazon, e semn că nici serviciile nu se uită cu una, cu două: poate vă mai amintiți că Viorica Dăncilă l-a susținut pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la șefia BNR în 2019, chiar dacă Liviu Dragnea voia să îl schimbe. Și l-a ajutat și cu niște puncte de vedere în problema repatrierii tezaurului.

Hai să lăsăm deoparte o temă importantă – modul în care foști șefi de guverne și structuri politice, printre care doamna Dăncilă este doar cea mai nouă și mai șocantă dintre nominalizări, ajung în aceste posturi. Îi știm bine pe fostul premier Petre Roman, pe fostul ministru pesedist Ioan Mircea Pașcu- ambii, din câte se știe, proaspăt numiți tot la BNR, pe fostul ministru liberal Eugen Nicolăescu, fostul parlamentar penelist Dan Radu Rușanu, liberalul Bogdan Olteanu și alte „eminențe” care și-au găsit locul la BNR, ca într-un muzeu al figurilor de ceară proaspăt lustruite.

Să dăm la o parte și tema, la fel de importantă, a calității celor care ne conduc, prin reprezentare sau numire directă, și să ne concentrăm asupra cazului doamnei Dăncilă. Și să nu plecăm după fenta salariului pe care îl va încasa, pentru că nu asta e miza.

Exact cum spuneam, e ca în muzeul figurilor de ceară: important e să ți se facă loc și să fii expus. Dacă ți se întâmplă asta cât ești în viață, mai poți influența pe ici, pe colo, mai poți face un lobby mic pentru o companie petrolieră la care lucrează soțu’ și poți să-ți scoți deux piece-urile și dincolo de Videle. De fapt asta e important.

Broșa, cocul, laptopul, petrolul și legătura dintre ele

Restul tabloului este doar ca să râdem noi ăștia cărora doar asta ne-a mai rămas. Și care nu putem să nu ne-o imaginăm pe noua angajată a BNR, cu broșă și coc, în fața unui laptop unde calculează amprenta de carbon a mașinilor din parcul auto al instituției sau rezistența la spălat a banilor din polimeri biodegradabili. Pentru că doamna Dăncilă a absolvit Facultatea de Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi de la Institutul de Petrol și Gaze, acestea din urmă nefiind gazele de seră. Iar masterul în Spațiul Public European la SNSPA sigur o recomandă pentru o poziție și mai și – doar că mai are doar un pic de așteptat. Cu număratul și logica nu stă tocmai bine, vă mai amintiți de stadioane, nu? „Aţi văzut că deja sunt trei stadioane care se fac: Dinamo, Rapid și… Giuleștiul, Dinamo, Rapid și Giulești.” Dar nu-i bai, că nu o pune nimeni să socotească cu pixul. Orice om îi este teamă de cifrele alea.

„Am toată încrederea că echipa care am venit vor găsi soluții și cred că cu aceste soluții veți rezolva o parte din problemele care le aveți.” Așa grăit-a doamna Dăncilă la numirea domniei sale ca premier. Nu ne-am pierdut încrederea în domnia sa, nici în toți anii ăștia. Nu ne va dezamăgi acolo, la BNR, cu sustenabilitatea și strategia verde. Ne-a promis chiar ea, într-o situație similară, de maximă implicare și sacrificiu: „Sunt un om puternic, chiar dacă mulți au spus că sunt femeie.”

(photo credit: Editorial credit: Gabriel Petrescu / Shutterstock.com)

Ana Jităriță este fost jurnalist de cotidian, azi specialist în relații publice și strateg în campanii de comunicare și promovare pentru antreprenori locali, companii multinaționale și ONG-uri.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×