Vox Pop Diaspora: Ne întoarcem acasă ori mai stăm?

Min

De ce am plecat din România? Ce ne-ar determina să ne întoarcem acasă? Democracy Mania le-a adresat aceste întrebări – prin email sau față în față – mai multor tineri plecați din țară.  Vă prezentăm câteva din viziunile și aspirațiile lor.

 

Bianca Pitiș, 24 de ani, Hunedoara

 

”Am venit în Marea Britanie ca să studiez. În același timp, am căutat și un trai mai bun. Acum am terminat facultatea. M-aș întoarce acasă dacă aș ști că putem beneficia de aceeași calitate a serviciilor ca în Marea Britanie. Momentan aleg să rămân pentru că mă simt mai fericită aici.”

 

 

Paul Alexandru, 25 de ani, Hunedoara

”Am venit în Marea Britanie cu șase ani în urmă ca să studiez event management. Probabil că aș fi găsit o facultate similară și în România, dar știam că modulul de aici era, în esență, axat pe practică. Știam că aici se poate reuși fără pile, că scara spre succes nu depinde decât de tine însuți. Iar eu am vrut să lucrez cot la cot cu oameni care reușesc prin forțe proprii.

La ora actuală, nu simt nevoia să mă întorc în România. M-am acomodat aici și m-am detașat de România. Este țara mea, merg de patru-cinci ori pe an ca să-mi vizitez prietenii, dar, când mă întorc în Anglia, respir mai ușor.”

 

Alexandra Mocanu, 29 de ani, București

 

”Am plecat din țară cu patru luni în urmă, în decembrie. Deși știam că Marea Britanie este în plin Brexit, mi-am asumat riscul și am venit aici. Mi-am găsit imediat de lucru într-un depozit al lanțului de supermarketuri Tesco. În București eram operator telefonic. Deși acum am o muncă mai grea, nu regret că am venit. Aici câștig mult mai bine decât în România. Dacă ar fi să mă întorc, aș face-o pentru familie și pentru că avem o țară frumoasă.”

 

Maria Moldovan, 23 de ani, Bistrița

Am venit in Anglia la facultate. Nu am avut un motiv anume pentru a pleca, dar nici n-aveam nevoie de unul. La 18 ani iei orice șansă ți se oferă, fara să te gandești prea mult. Prin clasa a XII-a, aflasem de la o prietenă că s-au început înscrierile la universitățile din Marea Britanie. Ne-am încercat ambele norocul. Când am primit raspunsul final, că m-au acceptat, nici nu m-a mai interesat să aplic la vreo facultate din România.

Am venit aici fără un plan anume, dar totul a mers plănuit de sus. Am venit cu dorinţa de “nou”, specifică tinerilor. Eram motivată de faptul că sistemul educațional din Anglia e mai bine pus la punct decât la noi și că imi oferă mai multe oportunități după ce termin facultatea. Dar, cel mai mult, am venit motivată de dorinţa de a-mi demonstra că pot, că eu pe atunci eram într-o perioadă în care mi se spunea constant că n-am să reuşesc să fac nimic.

Vreau sa ma intorc in Romania din dorinţa de a ajuta ţara mea cu 0,01%. M-aș bucura dacă aș putea lua toate lucrurile bune invăţate în UK și să le implementez la mine în ţară. Organizatoric vorbind, am putea învăţa multe de la englezi. Dar dacă ar fi să precizez lucrurile pentru care mă întoarce, aș începe cu faptul că, de fiecare dată când merg în România simt că am ajuns acasă, iar când mă intorc în Anglia mă simt ca în vizită la cineva. La un moment dat ai sentimentul că “nu eşti de-al locului”. Deşi iţi faci prieteni aici, ai loc de muncă, eşti integrat printre ei, ceva lipseşte.

Apoi, vremea din UK e total nepotrivită pentru mine. În România oamenii acum culeg ghiocei, în timp ce eu mă lupt ca vântul să nu-mi distrugă a patra umbrelă cumpărată luna asta.

Al doilea “mare” motiv e dorul. Dorul de tot ce avem bun la noi în ţară şi nu ne dăm seama. Îmi e dor de tot ce e tradițional. De la ziua de 1 Decembrie, până la corcoduşul care infloreşte în fiecare primăvară în faţa blocului. Îmi e dor de multe lucruri, care mi se păreau fireşti când trăiam în România. E ca în zicala “nu ştii ce ai până nu pierzi”. Închei cu nădejdea că la un moment dat o să ne intoarcem toţi acasă şi o să apreciem ce avem acolo.”

 

Claudiu Iordache, 29 de ani, Arad

 

”Am plecat din țară cu aproape 11 ani în urmă, pentru a studia în străinatate. După aceea am vrut să mă întorc. Însă am tot amanat, din dorința de a acumula un pic de experiență, de a strânge ceva bani, precum și din cauza situației politice din România. Acum efectuez un master în Suedia, pe Wind Power Project Management, deoarece doresc sa schimb industria din educație pe energie regenerabilă, anume energie eoliană.

De întors, vreau să mă întorc la un moment dat în România, însă simt că acuma nu este momentul. Ceea ce ar facilita foarte mult întoarcerea în tară, nu numai a mea, cât și a multor altora ar fi sistemul politic și legislativ. Pare foarte complicat, mai ales dacă vrei sa te întorci și nu ai plătit contribuții la statul român. Trebuie să te confrunți cu echivalarea experienței acumulate pentru pensie, șocul cultural invers și multe altele.”

 

Ioana Popa, 29 de ani, Techirghiol

 

”Din România am plecat pentru studii, în Marea Britanie. M-au determinat să plec oamenii închiși la minte pe care i-am întâlnit de-a lungul anilor. Mi-am dorit o experiență de viată și formarea mea ca adult într-un mediu mai liniștit, mai permisiv, mai axat pe pozitivism și pe om.

Recent am decis totuși să revin în România, motivată de dorul de a trăi într-o țară care încă Îl mai are pe Hristos. Rădăcinile noastre sunt mai puternice decât realizăm noi atunci când alegem să ne părăsim țara. Mă încurajează să rămân aici faptul că m-am alăturat unei echipe de arhitecți cu care îmi doresc să lucrez la proiecte nobile de transformare a mediului. Visez ca acest spațiu, în care am copilărit, să ajungă un mediu vizual organizat, simplu și practic, aerisit, care să respecte omul, sufletul și menirea lui în societate.”

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×